Ředitel zdejšího nápravného zařízení se nedávno rozhodl hřiště uzamknout, což vyvolalo v obci vlnu nevole. Proti tomuto kroku se postavili nejen místní obyvatelé, ale také Tělovýchovná jednota Valdice s předsedou Michalem Francem a starosta obce Zdeněk Žurek.

Vedení nápravného zařízení zhruba před čtrnácti dny Deníku zaslalo k celé věci vyjádření, ve kterém mimo jiného uvedlo, že tato plocha nebyla a není neomezeně otevřena veřejnosti. Michal Franc ale tvrdí opak. „Není to pravda. Hřiště bylo ve Valdicích vybudováno v šedesátých letech minulého století a do letošního roku nebylo nikdy uzamčené a nebyl na něj zamezen vstup veřejnosti.

K jeho uzamčení došlo 15. července, věznice nám to oznámila formou dopisu, který jsme dostali přibližně týden předtím. Kvůli tomuto kroku věznice dokonce musela vyměnit část vstupní branky se zámkem, protože klíč od stávajícího zámku nikdo z fotbalového oddílu a zřejmě ani věznice neměl," zlobí se Franc, který nesouhlasí ani s tvrzením, že na hřišti se kromě staveb nachází pouze travnatá plocha a nejsou zde žádné atrakce pro děti.

„Je zde i antukové hřiště a dětské pískoviště, které bylo před uzamčením hojně využíváno. Pan ředitel věznice také v loňském roce podepsal souhlas o umístění grilu na hřiště a zároveň ponechání hraček, s nimiž si tu hrály nejen děti fotbalistů," upozorňuje Franc.

Další, co šéfa sportovců nadzvedlo ze židle, je tvrzení, že sportoviště je primárně využíváno věznicí pro služební a profesní přípravu. „Nad tím se můžu vážně jen pousmát," kroutí hlavou Franc. 

Předseda Tělovýchovné jednoty Valdice Michal Franc mimo jiné poukazuje i na to, že věznice areál používá velmi sporadicky. „Plochu využívá řádově několik hodin a pouze pár dní v roce," uvádí a zdůrazňuje, že výcvik psů tu naposledy probíhal v roce 1989 a k jeho obnovení došlo až letos.

„Podle našeho názoru je to krajně nehygienické a ke všemu se tím poškozuje travnatá plocha," zlobí se Franc, jenž si stěžuje i na to, že na hřišti byly opakovaně nalezeny exkrementy po psech, na což byla věznice písemně upozorněna. „O údržbu trávníků se staráme pouze my, fotbalový klub, a to na vlastní finanční náklady, takže mě tato skutečnost opravdu rozčiluje," podotýká Franc.

ZLOBÍ SE I OBČANÉ
S výcvikem psů na hřišti nesouhlasí většina občanů Valdic. 
 „Chodil jsem tam se synem občas kopat balón. Děti tam mohly běhat a nemuseli jsme mít strach, že je třeba srazí auto. Teď už to ale nejde. A upřímně – to, že tam začali s výcvikem psů mi přijde jako nehoráznost. Nejsem fotbalista a ani moje děti na fotbal nechodí, ale jako rodič říkám, že mi to přijde krajně nehygienické a nezodpovědné," zlobí se jeden z místních.

ŽÁDOST O PŘEVOD

Starosta obce Zdeněk Žurek se chystá kvůli kynologickému cvičení v areálu kontaktovat krajskou hygienickou stanici. „Chtěl bych jen znát jejich stanovisko k celé záležitosti. Věznice možná nevidí problém v tom, aby vedle sebe fungovali fotbalisté a kynologický výcvik, ale já s tím prostě nesouhlasím. A nejsem jedinej.
Zároveň, jelikož je tato plocha vedena v územním plánu obce jako občanské vybavení se způsobem využití jako sportoviště a k rekreaci, požádáme vedení nápravného zařízení o vysvětlení," říká nazlobeně starosta, který se také brání tvrzení, že věznice do současné doby od obce neobdržela oficiální žádost o získání sporného pozemku do vlastnictví.

„Valdice poprvé požádaly o převod sportoviště do svého vlastnictví v roce 2011, bohužel bez odpovědi. Letos o možnostech převodu proběhlo osobní jednání se současným ředitelem věznice. Jeho slovní vyjádření k celé věci bych nerad zveřejňoval," brání se Žurek.

OBČERSTVENÍ

Ani starostovi ani předsedovi klubu se pak nelíbí nařčení z porušování předmětu smlouvy o užívání sportoviště, kterou má klub s věznicí uzavřenou, nad rámec povolených hodin s konzumací alkoholu a prodeje alkoholických nápojů.

„Snad na všech obecních hřištích v České republice je zcela běžné mít při fotbalových utkáních k dispozici stánek s občerstvením, ke kterému běžně patří i pivo. Nazývat toto jako konzumaci alkoholu mi přijde značně přehnané. Zdá se mi to jako nesmyslné zdůvodnění toho, proč věznice zabavila fotbalistům klubovnu na hřišti, jenž k těmto účelům dříve sloužila. Jinak si to opravdu nedovedu vysvětlit," zamýšlí se starosta Zdeněk Žurek a v podobném duchu argumentuje i předseda Tělovýchovné jednoty Michal Franc.

„K zajištění občerstvení sloužila klubovna a pan ředitel věznice o tomto využití věděl díky osobním kontrolám. Nepamatuji si ale, že by nás někdy upozornil na nadměrné konzumování alkoholu. A pak z ničeho nic jsme museli vybavení klubovny zhruba před třemi měsíci vystěhovat. V současné době je uzavřena bez dalšího využití a my musíme občerstvení zajišťovat mimo areál. Také jsme nikdy od vedení věznice nedostali žádné písemné upozornění, že překračujeme časový harmonogram," říká na obranu nejen fotbalistů Franc.