VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zájem o med stále roste a lidé se i častěji zajímají o kvalitu

Trutnov /ROZHOVOR/ - Včelaři mají v tomto období relativní klid, jejich činnost ale neustává ani v zimním období. Členové základních organizací Českého svazu včelařů se scházejí na výročních schůzích, hodnotí uplynulou činnost a probírají plány na letošní rok. K rozhovoru jsme se proto sešli s předsedou okresní organizace, Zdeňkem Lenčukem.

28.2.2013
SDÍLEJ:

Zdeněk LenčukFoto: Archiv

Jak to vlastně s včelařstvím na Trutnovsku vypadá?
Okresní organizace je tvořena devíti základními články. Ty sdružují 500 členů ČSV. Při nich pracují tři kroužky mládeže. Také zde působí jeden včelařský provoz při ovocnářském družstvu a je tu i 19 neorganizovaných včelařů. Celkově tu máme 6316 včelstev. Většina jsou tradiční malovčelaři s počtem včelstev do deseti. Těch je 335. Naproti tomu jsou tu včelaři starající se o výrazně vyšší počet, čtyři jich mají více jak 100 a dva dokonce více jak 150.

Jak dopadla loňská sezona s výnosem medu?
Minulý rok byl v rámci okresu rozdílný. Jarní počasí moc nepřálo včelařům ve vyšších nadmořských výškách. Jaro tam bylo velice krátké a rostliny odkvetly v krátkém časovém intervalu. Tedy i snůška květového medu z ovocných stromů a jarní květeny byla menší. Přesto lze hodnotit rok jako zdařilý. Celkem jsme vytočili asi 70 tisíc kilogramů. Průměrný výnos ze včelstva byl asi 11,5 kg. Jen malá část byla prodána do výkupu, většina skončila na stolech v rodinách včelařů a kupujících takzvaně ze dvora, nebo na trzích. Dalším produktem je vosk, který je používán mimo včelařství v průmyslu léčiv, v kosmetice a k výrobě svíček. Toho jsme získali asi 3200 kilogramů.

Často diskutovaným tématem je kvalita?
Je potěšitelné, že se v poslední době zvyšuje zájem nejen o včelí med jako takový, ale spotřebitele zajímá i kvalita. Lidé se nás na akcích ptají, jak poznat kvalitní med, zda med, který zkrystalizoval, neobsahuje cukr a je nekvalitní. K tomu mohu zodpovědně říci, že včelaři naší okresní organizace produkují kvalitní med a žádným způsobem jej neznehodnocují přidáním příměsí, nebo přehříváním. Jakékoliv zásahy do medu jsou v rozporu s předpisy týkající se potravin. Označení „med" smí nést jen přírodní produkt včel bez jakékoliv úpravy. Je to dáno normou a dokonce pro členy ČSV máme svazovou normu, která je přísnější a je pro členy závazná.

Jak si tedy zajistit kvalitní med?
Testy, které byly prováděny na medech v obchodní síti, nedopadly moc dobře. Ani ty s označením bio požadavky nesplňovaly. Co tedy poradit spotřebitelům? Nakupujte med od včelařů ve svém okolí. Znáte je a věřte, že vám neprodají nekvalitní produkt. Včelař nemá důvod s medem nějakým způsobem manipulovat. Pokud by med, který vám prodal, nebyl kvalitní, těžko by v další sezoně nějaký prodával. Jsem přesvědčen, že pokud na medu je na etiketě nápis Země původu EU a ostatní, nebo Med určený pouze pro pečení, nejedná se o produkt, který si zaslouží označení „med".

Které druhy jsou nejlepší?
Tady je odpověď velice složitá. Platí rčení: Není na světě člověk ten, který se zavděčí lidem všem. S medem je to také tak. Například řepkový med není oblíben pro svůj vzhled a charakteristickou vůni. No a přitom je některými lidmi vyhledáván. V posledních letech se začíná prodávat pastovaný med. Je to med, kdy včelař upraví jen krystalizaci. Ten pak zůstává dlouhou dobu jako pasta. Dobře se maže na pečivo, nestéká. Zpočátku také budil u spotřebitelů nedůvěru. Jsme na hranici s Polskem. Tam se na polích vyskytuje pohanka. Pohankový med nás při prvním ochutnání nenadchne. Má charakteristickou vůni a chuť. Přesto má své zastánce zejména pro obsah látek dobře působících na cévní systém a srdeční činnost.

Co tedy na závěr doporučit?
Lidé by se měli naučit konzumovat med pravidelně, prospívá to zdraví nejen v období chřipek a nachlazení. A měl by to být med z místních zdrojů. Med z tropického ovoce může mít zajímavou vůni a chuť, ale v literatuře najdeme, že pylová zrna v něm obsažená, mohou způsobovat alergie. To nemohu potvrdit ani vyvrátit, ale v literatuře se tento názor vyskytuje.

Autor: Aleš Vaníček

28.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
PETR JAŠEK. V Súdánu je 
od roku 2015.
AKTUALIZOVÁNO
1

Čech odsouzený v Súdánu byl propuštěn, přiletí se Zaorálkem

Oto Košta
AKTUALIZOVÁNO
7 14

Zmatek a chaos: Nechtěný hejtman Košta přijel na sněm Ano

Bouřlivák Johnny Cash přežil bitku s pštrosem i požár národního parku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ - Přízvisko legenda si dnes vysloužil kdekdo. Ovšem Johnny Cash jí doopravdy byl. Napsal přes 1500 písní a v žebříčku Billboardu mu figuruje zhruba obdobný počet hitů jako Ro-lling Stones. Muž v černém vypil tisíce lahví alkoholu, vyzkoušel všechny drogy, zapálil národní park, napadl ho pštros a celý život ho strašila předčasná smrt jeho bratra. V neděli by oslavil 85. narozeniny.

Šéfové stran: ANO směřuje k vůdcovskému řízení

Hnutí ANO dnešní změnou stanov, která posiluje pravomoci předsedy, míří k vůdcovskému či autoritářskému řízení hnutí. Shodují se šéfové sněmovních stran. Podobné změny ve svých stranách vylučují, demokratické strany podle nich mají být postaveny na rozhodování kolektivních orgánů.

Karneval v sušickém klubu skončil tragédií

Sušice – Páteční karnevalové veselí skončilo v jednom ze sušických klubů tragicky. Podle informací Deníku tam svůj život ukončil jeho provozovatel.

AKTUALIZOVÁNO

Krpálek patří mezi favority, na medaili v sobotu nedosáhnul

Judista Lukáš Krpálek při premiéře v nejvyšší váhové kategorii ukázal, že bude znovu patřit mezi hlavní favority. Olympijský vítěz sice nakonec skončil na Grand Prix v Düsseldorfu pátý bez medaile, ale v průběhu turnaje porazil světovou dvojku Daniela Nateu, Rumuna vážícího přes 170 kilogramů. Krpálek prohrál až poslední dva zápasy - v semifinále s mladým Japoncem Kokorou Kageurou a v boji o bronz s Kazachem Jeržanem Šynkejevem, přestože byl v obou aktivnější než soupeři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies