VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zájem o med stále roste a lidé se i častěji zajímají o kvalitu

Trutnov /ROZHOVOR/ - Včelaři mají v tomto období relativní klid, jejich činnost ale neustává ani v zimním období. Členové základních organizací Českého svazu včelařů se scházejí na výročních schůzích, hodnotí uplynulou činnost a probírají plány na letošní rok. K rozhovoru jsme se proto sešli s předsedou okresní organizace, Zdeňkem Lenčukem.

28.2.2013
SDÍLEJ:

Zdeněk LenčukFoto: Archiv

Jak to vlastně s včelařstvím na Trutnovsku vypadá?
Okresní organizace je tvořena devíti základními články. Ty sdružují 500 členů ČSV. Při nich pracují tři kroužky mládeže. Také zde působí jeden včelařský provoz při ovocnářském družstvu a je tu i 19 neorganizovaných včelařů. Celkově tu máme 6316 včelstev. Většina jsou tradiční malovčelaři s počtem včelstev do deseti. Těch je 335. Naproti tomu jsou tu včelaři starající se o výrazně vyšší počet, čtyři jich mají více jak 100 a dva dokonce více jak 150.

Jak dopadla loňská sezona s výnosem medu?
Minulý rok byl v rámci okresu rozdílný. Jarní počasí moc nepřálo včelařům ve vyšších nadmořských výškách. Jaro tam bylo velice krátké a rostliny odkvetly v krátkém časovém intervalu. Tedy i snůška květového medu z ovocných stromů a jarní květeny byla menší. Přesto lze hodnotit rok jako zdařilý. Celkem jsme vytočili asi 70 tisíc kilogramů. Průměrný výnos ze včelstva byl asi 11,5 kg. Jen malá část byla prodána do výkupu, většina skončila na stolech v rodinách včelařů a kupujících takzvaně ze dvora, nebo na trzích. Dalším produktem je vosk, který je používán mimo včelařství v průmyslu léčiv, v kosmetice a k výrobě svíček. Toho jsme získali asi 3200 kilogramů.

Často diskutovaným tématem je kvalita?
Je potěšitelné, že se v poslední době zvyšuje zájem nejen o včelí med jako takový, ale spotřebitele zajímá i kvalita. Lidé se nás na akcích ptají, jak poznat kvalitní med, zda med, který zkrystalizoval, neobsahuje cukr a je nekvalitní. K tomu mohu zodpovědně říci, že včelaři naší okresní organizace produkují kvalitní med a žádným způsobem jej neznehodnocují přidáním příměsí, nebo přehříváním. Jakékoliv zásahy do medu jsou v rozporu s předpisy týkající se potravin. Označení „med" smí nést jen přírodní produkt včel bez jakékoliv úpravy. Je to dáno normou a dokonce pro členy ČSV máme svazovou normu, která je přísnější a je pro členy závazná.

Jak si tedy zajistit kvalitní med?
Testy, které byly prováděny na medech v obchodní síti, nedopadly moc dobře. Ani ty s označením bio požadavky nesplňovaly. Co tedy poradit spotřebitelům? Nakupujte med od včelařů ve svém okolí. Znáte je a věřte, že vám neprodají nekvalitní produkt. Včelař nemá důvod s medem nějakým způsobem manipulovat. Pokud by med, který vám prodal, nebyl kvalitní, těžko by v další sezoně nějaký prodával. Jsem přesvědčen, že pokud na medu je na etiketě nápis Země původu EU a ostatní, nebo Med určený pouze pro pečení, nejedná se o produkt, který si zaslouží označení „med".

Které druhy jsou nejlepší?
Tady je odpověď velice složitá. Platí rčení: Není na světě člověk ten, který se zavděčí lidem všem. S medem je to také tak. Například řepkový med není oblíben pro svůj vzhled a charakteristickou vůni. No a přitom je některými lidmi vyhledáván. V posledních letech se začíná prodávat pastovaný med. Je to med, kdy včelař upraví jen krystalizaci. Ten pak zůstává dlouhou dobu jako pasta. Dobře se maže na pečivo, nestéká. Zpočátku také budil u spotřebitelů nedůvěru. Jsme na hranici s Polskem. Tam se na polích vyskytuje pohanka. Pohankový med nás při prvním ochutnání nenadchne. Má charakteristickou vůni a chuť. Přesto má své zastánce zejména pro obsah látek dobře působících na cévní systém a srdeční činnost.

Co tedy na závěr doporučit?
Lidé by se měli naučit konzumovat med pravidelně, prospívá to zdraví nejen v období chřipek a nachlazení. A měl by to být med z místních zdrojů. Med z tropického ovoce může mít zajímavou vůni a chuť, ale v literatuře najdeme, že pylová zrna v něm obsažená, mohou způsobovat alergie. To nemohu potvrdit ani vyvrátit, ale v literatuře se tento názor vyskytuje.

Autor: Aleš Vaníček

28.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ministryně školství Kateřina Valachová poskytla Deníku rozhovor.
2 3

Valachová: Babišův návrh rozpočtu mě šokoval

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman.
AKTUALIZOVÁNO
31 34

Je to tady! Kajínek opustil vězení. "Vítej na svobodě," zaznělo na uvítanou

EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZUJEME

Čtyři autentické dojmy z Británie: Lidé jsou šokovaní, život se ale nezastavil

/VIDEO, ROZHOVOR/ Jak se tragédie v Manchesteru, kde útočník na koncertě odpálil bombu, dotkla tamních obyvatel, včetně české ředitelky Czech School Manchester? Jaké dojmy a postřehy nám svěřil novinář deníku The Sun, jehož syn byl přítomen na tragickém koncertě? Přinášíme i poznatky další Češky, sociální praconice Zory Zámečníkové, jež poskytla video z okolí místa činu. Rovněž jsme oslovili bývalou novinářku Deníku, nyní působící v Londýně.

AKTUALIZUJEME

Vrah z Manchesteru je Salman Abedi, 22 let. Britský občan libyjského původu

/VIDEO, FOTOGALERIE/- Celkem 22 mrtvých a minimálně 59 zraněných. Taková je bilance exploze v koncertní hale v Manchesteru. Odpálil se zde sebevražedný útočník, policie vyšetřuje  teroristický čin. Totožnost útočníka je známa, má jít o 22letého Salmana Abediho, britského občana z Manchesteru, jehož rodiče přišli z Libye. K činu se přihlásil Islámský stát. Zatčeni byli tři podezřelí.

Bouře na magistrátu. Vznikne Blanka II?

Vedení města se nemůže dohodnout na podobě dokončení severovýchodní části městského okruhu. Ve hře jsou dvě varianty.

Comeback Kvitové se blíží. Bude hrát už v Paříži?

/VIDEO/ Doba návratů? Jen den poté, co svůj návrat na kurty oznámila bývalá světová jednička Viktoria Azarenková (po mateřské pauze plánuje hrát Wimbledon), se výrazně přiblížil i comeback další tenisové hvězdy – Petry Kvitové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies