Výbor na jednání dne 22. září také pro nečinnost zrušil základní organizaci strany v Trutnově. Předsednictvo strany ve čtvrtek rozhodnutím výboru schválilo. ČTK to dnes řekl předseda krajského výboru Miroslav Matějka.
Senátor Dryml ČTK dnes ráno řekl, že se o svém vyloučení dozvěděl zhruba před půl hodinou. "Ve 14:00 hodin bude tisková konference v Senátu, kde se k tomu vyjádřím," řekl Dryml. Salač řekl, že se proti vyloučení ze strany odvolal k republikové kontrolní komisi SPOZ.

Matějka: Drymla jsme vyloučili kvůli chování na krajské konferenci

Drymla výbor podle Matějky vyloučil kvůli chování na krajské konferenci 15. září, kdy senátor údajně slovně i fyzicky napadal její účastníky a organizátory. Například Matějku Dryml v potyčce chytil za kravatu a později v prohlášení uvedl, že by Matějka "zasloužil pár facek, aby se konečně probral". Dryml podle Matějky také není schopen týmové práce, zpochybňuje vedení SPOZ a s despektem se prý vyjadřuje ke krokům prezidenta Miloše Zemana.

Salač a Ludvigh se podle Matějky na krajské konferenci nechali Drymlem "strhnout k destrukci". "Porušovali programové priority strany, napadali své kolegy," řekl Matějka. Salač, který byl v minulosti členem ČSSD, byl dosud předsedou místní organizace SPOZ v Jaroměři a členem krajského výboru.

Salač tvrdí, že jeho vyloučení souvisí s kritikou průběhu krajské konference SPOZ v Královéhradeckém kraji. "Na krajské konferenci nebyl schválen jednací řád či nebyla umožněna diskuse. Šlo tam jenom o to, aby se určití lidé dostali do vedení kraje. My jsme jen říkali dodržujte stanovy a za to nás teď vylučují," řekl Salač. Ten požaduje zrušení usnesení o vyloučení a veřejnou omluvu SPOZ na hlavní webové stránce. V případě, že se svým odvoláním neuspěje, nevyloučil podniknutí dalších právních kroků, o kterých chce jednat s dalšími lidmi s SPOZ. Na jednání výboru, kde byl vyloučen, Salač nebyl přítomen.

V tiskové zprávě vydané ve čtvrtek v noci hradecká SPOZ uvedla, že vyloučeni ze strany byli i František Vaněk a Jana Vaňková z Trutnova a Milan Rydval z Jaroměře. Matějka to však dnes popřel, podle něj šlo o omyl při tvorbě zprávy. Vaněk byl předsedou trutnovské organizace, kterou krajský výbor zrušil. S Vaňkem byla v organizaci i jeho manželka Jana. "Trutnovská organizace byla pasivní a neplnila své povinnosti. V Trutnově budeme zakládat novou organizaci," řekl Matějka.

Rydval podle něj napadal své kolegy. "Při sestavování kandidátek pro volby byl Rydval z kandidátky vyškrtnut," řekl Matějka. Rydval byl původně na 16. místě kandidátky. Volební zmocněnec SPOZ také z kandidátky kvůli nedodaným podkladům odvolal předsedu místní organizace SPOZ ve Vrchlabí Ladislava Stehlíka. Stehlíka na 13. místě kandidátky nahradil Jiří Morávek, vyplývá z usnesení krajského výboru, které má ČTK k dispozici.
Dryml a další vyloučení podle Matějky mařili práci strany v předvolební kampani a destabilizovali postavení 240 členů strany v kraji. Návrhy na vyloučení podle něj prý přišly od místních organizací v kraji. "Je to nepříjemná věc, ale bylo to nutné. Kdo si neumí udělat pořádek doma, nemá právo se podílet na správě věcí veřejných," řekl Matějka k vylučování.

Velrybářství při náboru straníků

Dryml Matějku již dříve obvinil z takzvaného velrybářství při náboru straníků, stranu v kraji prý Matějka podle něj rozložil. Matějka Drymlova narčení odmítl.

Senátor si také minulý týden stěžoval médiím na údajně nedemokratické prostředí ve SPOZ. "V ČSSD to má aspoň nádech demokracie, ve SPOZ je jednání brutální a křupanské," řekl serveru Česká pozice. Dryml též kritizoval způsob dosazení zpěváka Daniela Hůlky za lídra kandidátky SPOZ pro předčasné volby v hradeckém kraji.

Dryml získal senátorský mandát v roce 2008 v obvodu Hradec Králové ještě jako člen ČSSD. Hradecká SPOZ však nedávno uvedla, že s Drymlem jako senátorským kandidátem ve volbách v příštím roce nepočítá. Do senátních voleb v Hradci Králové hodlají zemanovci vyslat ředitele hradecké fakultní nemocnice Romana Prymulu (nestraník).