Zvon Václav
Zvon Václav, který byl někdy nazýván též Eliáš, bil na věži kostela svatého Havla na Starém Městě pražském.

Zavěšen byl již roku 1507.

Roku 1916 byl zvon zabaven a využit pro vojenské účely.

Mezi válkami byl ulit nový zvon, který byl v roce 1942 opět rekvírován.

Od té doby je místo 
pro zvon v kostelní věži prázdné.

Vybírají se příspěvky na jeden velký zvon. Putovní zvonky na podporu projektu „Zvon Václav" byly odlity ve zvonařství v Kostelci nad Orlicí. Zvon číslo jedna slavnostně přebírala Dagmar Havlová 13. října.

Osobně ho vkládala do rukou Dalajlámovi při jeho nedávné návštěvě Česka. Výrobek z Rychnovska se tak s tímto duchovním vůdcem „podívá" až do dalekého Tibetu.

Produkty místního zvonaře Jana Šedy se dostaly k organizátorům projektu díky pražským kolegům, kteří s firmou již dlouhou dobu spolupracují.

„Třicet malých zvonků nám dodával kovář Jiří Hovorka z kovářství z Jílového u Prahy. Tento umělecký kovář u nás působí v rámci trhů na Hradčanském náměstí," sdělila Deníku mluvčí projektu „Zvon Václav" Soňa Keppertová.

Zvonky u stánku kovářů Jiřího Hovorky a Ladislava Půlpána na trzích zaujaly.

Stánek se zvonky byl jednoduše ve správnou chvíli na správném místě. „Každý na zvonech nechal kus své práce. V Kostelci je kolegové odlili, v naší kovárně jsme se postarali hlavně o vyrytí nápisu
a detaily na držadle," potvrdil Deníku Půlpán.

Zvonař Jan Šeda přesídlil z Kostelce do Deštného v Orlických horách. Stará se tam o Ateliér zvonaře a hrnčířky, jehož součástí je i galerie s originálními autorskými výtvory. Odlévání zvonů ale v Kostelci zůstalo. Starost o dílnu převzal Jan Šeda mladší. Věnuje se výhradně výrobě zvonů nejrůznějších velikostí. „Právě máme celkem napilno, chystáme se na vrchol sezóny – Vánoce. Našemu oboru se zatím daří, jdeme tomu naproti. Objíždíme větší trhy a jarmarky, během roku pracujeme na zakázkách pro stálé odběratele," uvítal redaktory Deníku přímo v dílně Šeda mladší.

Zvonky se odlévají ze žhavého kovu do pískových forem, které si tu také sami vyrábějí. Z formy se po ztuhnutí vyklepou hladké výrobky anebo zvony s ozdobným reliéfem. Některé se nechávají v surové podobě, jiné čeká další povrchová úprava – oblíbená je podle Šedy zejména patina. Namočením do speciálního roztoku získá bronzový zvonek tmavě šedou barvu a zmatní.

NOVÝ ZVON PRO KOSTEL SVATÉHO HAVLA

Provozovatelem veřejné sbírky na výrobu zvonu pro kostel svatého Havla v Havelské ulici v Praze je Nadace Charty 77. Protože letos v říjnu uplynulo osmdesát let od narození a v prosinci tomu bude pět let od úmrtí Václava Havla, rozhodli se zástupci nadace k připomínce těchto výročí uspořádat veřejnou sbírku. Jejím cílem bude vyrobit chybějící zvon pro kostel svatého Havla. Nový zvon bude pojmenován Václav a bude nést zmínku, že byl vyroben u příležitosti 80. výročí narození Václava Havla. Návrh vytváří studio Olgoj Chorchoj, odlit by měl být ve zvonařské dílně v německém Innsbrucku. (jan,zr)