Chmiel, bývalý ministr pro evropské záležitosti v úřednické vládě Jana Fischera za ODS, byl v červnu 2012 obviněn ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle obvinění se jako velvyslanec v Austrálii u jednoho projektu vyhnul výběrovému řízení a u třech předem vybraných firem nechal vypracovat studie, které však nesouvisely se zadáním schváleného projektu. V září 2013 Obvodní soud pro Prahu 1 Chmiela zprostil obžaloby.

Chmielovo stíhání do doby, než jej pravomocně očistil soud, trvalo 17,5 měsíce. Za každý z nich mu soudkyně Zuzana Šmídová přiřkla 12 tisíc korun, a navíc nařídila, že mu ministerstvo spravedlnosti musí doplatit náklady na obhajobu, uvedlo Aktuálně.cz.

Bývalý ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel
Policie obvinila bývalého ministra Juraje Chmiela

"Kauza byla medializována nejen v tuzemském, ale i v zahraničním tisku. Jednalo se o osobu veřejně známou, dopad to mělo i do pracovní oblasti," odůvodnila odškodnění soudkyně.

Diplomat je podle serveru přesvědčen o tom, že jeho kauza byla účelově vytvořena, protože někomu na ministerstvu zahraničí "šlápl na kuří oko". Kdo to byl, prý tuší, ale nemá na to důkazy.

Server uvedl, že Chmiel teď od jednání soudu odcházel spokojen, byť dostal jen zlomek toho, co původně požadoval - uspěl zhruba z desetiny. "Pro mne bylo satisfakcí, že ministerstvo spravedlnosti během řízení o odškodnění samo navrhlo omluvu. Nejde mi vůbec o finanční odškodnění," řekl.

Ilustrační foto.
Do dětských domovů loni přišlo přes patnáct set dětí. Jejich počet klesá pomalu