Od plzeňských policistů přišla ve středu odpoledne tragická zpráva. Jeden z chlapečků, které v neděli našli lékaři polikliniky na Denisově nábřeží v babyboxu, je po smrti.

Zemřel už v pondělí, ale policie o jeho smrti mlčela. Podařilo se totiž najít jeho matku.

Následovaly výslechy a vyšly najevo věci určené jen silným povahám.

Třicetiletá žena podle policejní mluvčí Markéty Fialové těhotenství tajila. Porodila v koupelně, ale už během těhotenství se připravovala, že dítě zabije. „Bezprostředně po porodu se za použití hrubého násilí chlapečka snažila usmrtit, v koupelně ji však vyrušila její matka, která o těhotenství do té doby neměla tušení,“ popsala mluvčí.

Babybox. Ilustrační foto.
Čtvrté děťátko z plzeňského babyboxu dostalo jméno Pavel, páté Luděk

Rodička pak matku požádala o dopravu k babyboxu. Chlapečka do něj uložila v neděli krátce po šesté hodině. „U dítěte byla v nemocnici posléze zjištěna závažná poranění, která nemohla vzniknout při porodu, ale pouze úmyslným cizím zaviněním, a na jejichž následky druhý den novorozenec zemřel,“ dodala mluvčí.

Ženě hrozí výjimečný trest.

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess měl v hlase smutek. „Ještě nikdy se to nestalo a chápu to jako velké osobní neštěstí,“ řekl.

Tři hodiny poté, co se novorozeně v babyboxu ocitlo, se dvířka schránky otevřela podruhé a v babyboxu skončil druhý hoch, který dostal jméno Luděk. Jeho stav byl a také stále je mnohem lepší. Podle policistů spolu oba případy nesouvisí.

Railjet Českých drah. Ilustrační foto
Vlakem z Prahy do Mnichova pod čtyři hodiny, dohodu podepsal ministr Ťok

Plzeňský babybox funguje od března 2011. Prvního chlapečka v něm lékaři našli v srpnu 2012 a dostal jméno Norbert, další byly holčičky Ilonka v květnu 2014 a Martinka v listopadu téhož roku.

Kromě plzeňského v kraji fungují ještě dva babyboxy v Klatovské a Domažlické nemocnici.