Jedna z vyšetřovacích verzí se zabývá tím, zda za úmrtím dítěte nestojí, například pochybením, někdo jiný. Při porodu žena přivedla na svět zdravé dítě, jenže následující den už bylo všechno jinak. „Jsem si na sto procent jistý, že chlapce přinesli už mrtvého,“ potvrdil otec dítěte Milan Orna pro MF Dnes.

Právě vyjádření otce zavdává podezření, že ke kojení sestry přivezly dítě už bez známek života. Nemocnice se ale k takovému soudu zatím nechce vyjadřovat, stejně jako k tomu, proč si kojence, který byl už údajně bez života, nikdo nevšiml. Neobjasněnou skutečností také zůstává nefunkčnost signalizace, kterou mají děti u sebe v postýlce. Ta totiž na žádné zdravotní komplikace neupozornila.

To, že přístroj nefungoval, potvrdila policii také sestra z oddělení novorozeňat. Bez logického vysvětlení ze strany nemocnice zatím zůstává i vyjádření matky, která měla na zdravotní potíže syna, který údajně špatně dýchal a zvracel, zdravotníky upozorňovat už večer před tragédií. „V současné době nelze předjímat či jakkoliv spekulovat o příčinách úmrtí novorozence, než bude ukončeno vyšetřování této události Policií ČR, jak je standardně běžné v takových případech,“ uvedl mluvčí benešovské nemocnice Petr Ballek.

Ilustrační foto
KRIMI MIX: Dálnice D1 kvůli nehodě zase stála

Podle výpovědi matky mělo dítě v době, kdy ho měla nakrmit, promodralý obličej. Sestra, která v době události sloužila, pak zjistila, že novorozenec nedýchá. Ani následná rychlá pomoc lékařů, ale situaci nezvrátila.

„Dokud vyšetřování policie neuzavře, nebudeme se k této záležitosti vyjadřovat, protože zjišťování příčin události nechceme jakkoliv ovlivňovat,“ sdělil mluvčí benešovské nemocnice. „Z lidského hlediska nás tato událost velmi mrzí. Soucítíme s rodinou a uděláme všechno, aby byl tento případ řádně prošetřen,“ dodal Petr Ballek. Rovněž zdůraznil, že zdravotnický ústav poskytl veškerou součinnost policii a dalším orgánům, které jsou v této záležitosti činné. 

Ilustrační foto
KRIMI MIX: Dva muži skončili na psychiatrii, jeden seděl na kolejích

Kdy bude vyšetřování ukončeno, není v tuto chvíli vůbec jisté. Policisté jsou odkázáni jak na svědectví zdravotnického personálu, tak na vyjádření pacientů. Důležitou roli ve vyšetřování budou hrát také znalecké posudky. Jejich závěry však mohou vyšetřovací orgány získat i za mnoho měsíců. Důkazem toho je také doba, která od nešťastné události a zahájení jejího vyšetřování uplynula.

V benešovské porodnici mají zdravotníci každý rok téměř 1200 porodů. Postýlky novorozenců jsou vybavené monitory Babysense, které pomáhají snižovat riziko při takzvaném syndromu náhlého úmrtí novorozenců. Přístroj Babysense trvale detekuje pohyby dítěte a spouští zvukový a optický signál, pokud se dechová akce zastaví na více než 20 sekund nebo pokud dechová frekvence poklesne pod 10 nádechů za minutu.