Únosci Václav Schaidt si od soudu odnesl trest ve výši 4 roky, Pavel Hanzálek 6 let a Josef Vošta 3 roky, všichni ve věznici s ostrahou. Režisér únosu a rodinný přítel unesené Petr Rázl, který je jako jediný ve vazbě, si pak odsedí 8 let ve věznici se zvýšenou ostrahou.
 
Schaidt ani Vošta u rozsudku přítomni nebyli, zbylí dva ano. Hanzálek neskrýval při čtení rozsudku překvapení a smutek. „Na stará kolena jsme si chtěli užít dobrodružství, nejsem žádný darebák,“ říkal v dobré náladě na chodbě soudu před vynesením rozsudku Hanzálek. 

„Neexistují pochybnosti o tom, že únos spáchali jako členové organizované skupiny, kdy poškozené bránili v užívání osobní svobody. Šlo o plánovaný a koordinovaný čin,“ uvedl předseda trestního senátu Roman Felzmann. 

Muže, který je pravděpodobně z Ústecka, hledají policisté z České Lípy jako důležitého svědka.
Českolipští policisté žádají svědka o pomoc. Jde patrně o muže z Ústecka

Samotný únos se odehrál 21. ledna 2016. Trio důchodců ve věku 69, 71 a 73 let s vidinou snadno vydělaných peněz kývlo na zadání 55letého Petra Rázla a uneslo před jednou z ústeckých školek ženu. Rázl za to každému z nich přislíbil 30 tisíc korun, sám údajně požadoval po expříteli unesené ženy celý milion. 

Zdroj: Deník/Kristián Šujan

Ženě se senioři představili jako policisté, dokonce jí ukázali falešné makety služebních odznaků. Poté už následoval únos jako z amerického filmu. Ženu strčili do fabie, spoutali ji a přes hlavu hodili svetr, který ovázali lepicí páskou. Hanzálek navíc ženě prohledal kabelku a ukradl jí peníze a parfém. Důchodci následně ženu několik hodin drželi v hájence v Krásném Lese na Ústecku. 

Když se ale senioři od iniciátora únosu dozvěděli, že po nich pátrá policie a že výkupné žádné nedostanou, ženu odvezli zpátky domů. „Po celou dobu měla strach, bála se, že ji dotyční zabijí. Utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu, do současné doby užívá antidepresiva,“ dodal Felzmann. 

Obvinění důchodci si ponechali lhůtu na odvolání, jediný Petr Rázl se proti rozsudku odvolal přímo na místě.

Ilustrační fotografie.
Dlužníci za volantem museli celníkům zaplatit