První fáze trestné činnosti spadá podle Matuly do let 2011 až 2012, druhá se pak dotýká roku 2015. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 8. Český rozhlas - Radiožurnál dříve uvedl, že stíhání čelí Václav Růžička - šéf bezpečnostní agentury Alkom Security, která pro poštu hlídala budovy. Tehdejšímu manažerovi pošty údajně nabídl peníze za ovlivnění tendru na zabezpečení poštovních dep ve prospěch Alkomu. Růžička vinu odmítá, úplatek prý po něm naopak požadoval manažer.

Čtěte také: Do tržnice vtrhli celníci kontrolovat účtenky

Firma zajišťovala bezpečnostní systémy 

Druhým obviněným je podle nich podnikatel Radko Hašek. Obvinění údajně nabídli zaměstnancům pošty půlmilionový úplatek a exotické zájezdy za ovlivnění tendru. Na straně pošty nikdo stíhán nebyl, pracovník nabídnutí úplatku nahlásil policii.

Alkom zajišťoval bezpečnostní systémy pro poštu od 90. let. V roce 2013 zjistila kontrola ministerstva vnitra, které je zřizovatelem pošty, že podnik nepostupoval v době uzavírání původních smluvních vztahů se společností Alkom účelně a hospodárně. Podle dřívějšího vyjádření pošty platila Alkomu za ochranu 75 milionů korun ročně. Později si pošta začala zabezpečení zajišťovat sama prostřednictvím dceřiné společnosti Česká pošta Security.