Ve středu brzy ráno hořela střecha jabloneckého Městského bazénu. „Pokládali jsme lepenku a najednou střecha hořela,“ popsal jeden z dělníků, který byl v době vzniku požáru na střeše. On i jeho parťákům se podařilo střechu opustit dříve, než oheň propukl ve vší síle. Asfaltové pásy, takzvaná lepenka, se pokládají za použití tepla, v drtivé většině případů přímo ohněm. Vedoucího dělníků, kteří pracovali na střeše, si z místa požáru odvezli policisté k vysvětlení na oddělení.

Jablonecký bazén - ilustrační snímek
Do jabloneckého plaveckého bazénu zatéká. Město v létě opraví střechu

Než na místo dorazili hasiči i s výškovou technikou, plameny šlehaly ze střechy do výšky několika metrů. „Oheň zasáhl i konstrukci střechy, jeden roh konstrukce se musí strhnout,“ přiblížil velitel zásahu profesionálních hasičů. Názor hasičů jen potvrdil původní dohady. „Pravděpodobnou příčinou požáru byla práce s otevřeným ohněm při rekonstrukci střechy,“ sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková.

„Zaměstnanci zareagovali pohotově a evakuovali všechny osoby. V budově se nacházelo osm osob,“ přiblížila mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová. „Bazén je na zavření. Ve střeše je díra, navíc při hašení přímo do bazénu natekla hasební voda s popelem a kusy dřevěných prvků ze střechy,“ popsal přímo na místě jednatel společnosti Sport Jablonec, která bazén provozuje, Milan Matura.

Jablonecký Plavecký bazén.
Do jabloneckého bazénu nateče přes léto 35 milionů korun z městské kasy

Bazén měl být kvůli rekonstrukci zavřen od 2. června, požár ale uzavření uspěchal. Původně se totiž počítalo s tím, že některé rekonstrukční práce proběhnou za běžného provozu bazénu. „Každý den, kdy je zavřeno, se nepříznivě promítá do hospodaření,“ vysvětlil Milan Matura. Požár napáchal škody za půl milionu korun, o tolik se samozřejmě navýší cena rekonstrukce.

REKONSTRUKCE BAZÉNU

Rekonstrukce střechy a zasklení terasy vyjde na 40 milionů korun včetně DPH. Celková výměna topení včetně doplnění radiátorů bude stát 3,7 milionu a výměna kabin v sauně vyjde na 275 tisíc korun. Cíl rekonstrukce je jednoznačný – zabránit únikům tepla. Největším problémem bazénu je právě střecha, kterou museli každou chvíli za pochodu opravovat. Unikalo tudy teplo, a nejen tudy. „Když venku mrzne, táhne dovnitř tak, že se skoro nedá posedět na straně směrem k louce,“ povzdechl si návštěvník Jan Douděra.

„Dojde ke kompletní výměně střechy, částečné výměně krovů a veškeré izolace. Střešní krytina už nedrží na dřevěném bednění, protože je částečně nahnilé a poškozené výpary chloru,“ upřesnil náměstek primátora Miloš Vele.

Ilustrační foto.
POZOR: Travič řádí v Semilech. Fenka a kocour zemřeli na otravu

Zanikne tak terasa směrem k louce – tedy místo, odkud do bazénu profukuje. „Terasa není příliš využívaná a dojde k jejímu zastřešení a vybudování předstěny, která zamezí únikům tepla a zároveň zvětší vnitřní prostor bazénu,“ popsala mluvčí magistrátu Markéta Hozová. „Vytvoří to skleník, který zachová výhled ven a umožní vznik venkovního restauračního posezení pro sluneční louku,“ doplnil Milan Matura.

Sport Jablonec má s areálem velké plány. „Rádi bychom do budoucna vybudovali ještě jeden bazén, který by zejména v zimě odděloval sportovní a rekreační část návštěvníků,“ popsal Milan Matura. V budoucnu by se mohl areál rozrůst o bazén se šesti drahami. Nacházel by se v místě současné Sluneční zahrady, ale těsně přimknutý k bazénu. V budoucnu by se měly změnit i šatny či sociální zařízení.

Ilustrační foto
Rušení matrik v menších obcích se dotkne třeba Harrachova či Rychnova