Pokus o vraždu jim totiž obžaloba nedokázala prokázat. „Sice mu řekli, že ho tam nechají tři dny, neznamená to ale, že by ho tam opravdu nechali. Mohli pro něj přijet třeba po hodině. Byl to ale promyšlený čin, obžalovaní od počátku věděli, co budou dělat,“ odůvodnila rozhodnutí předsedkyně senátu Dagmar Bordovská. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaní, kteří ve věci odmítli vypovídat, se proti němu na místě odvolali.

Obžaloba vycházela z genetických stop zajištěných v bunkru a výpovědí dvou svědkyň, kterým se měl poškozený krátce po incidentu svěřit. „Dokazování je složitější kvůli tomu, že poškozený, ať už z falešné kamarádské solidarity nebo ze strachu, že by mu mohli obžalovaní ublížit, také odmítl vypovídat,“ konstatovala státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Čtěte také: Vláda s komunisty? Prezident Zeman její jmenování nevyloučil

Podle ostatních svědků se muž, kterého měli unést, bojí o svůj život i o život své rodiny. „Do pokoje mi nainstaloval kameru, byl vyděšený, že by mi Pospíšil mohl něco udělat,“ uvedla sestra oběti.

Přítelkyně poškozeného totiž měla dostat několik výhružných zpráv. „Už jednou k nám přijelo auto plné chlapů, když Pospíšil bratrovi vyhrožoval kvůli jinému incidentu. Před tím, než měl jít na výslech k této věci, mu přišla výhružná zpráva, že vědí o každém jeho kroku,“ dodala sestra.

Na bratrovi podle ní po incidentu bylo znát zoufalství. „Řekl, že si chtěl i useknout nohu, ale neměl čím,“ vypověděla sestra.

Důležité jsou podle Doležalové i výpovědi lidí, kteří křičícího muže s vystrčenou hlavou z bunkru našli. „Křičel tak hlasitě, že ho jeho zachránci slyšeli i v obci vzdálené vzdušnou čarou dva kilometry. Navíc nemohli riskovat, že by své žalářníky a únosce později identifikoval, i proto věc klasifikuji jako pokus o vraždu,“ uvedla státní zástupkyně.

Nepřehlédněte: Muž, který zastřelil panovačného tchána: Vězení je pro mě trest smrti

S tím nesouhlasil obhájce obžalovaných Jiří Hladík. „Pokud by ho chtěli zabít, určitě by to udělali jinak. Navíc obžalobě chyběl jediný přímý důkaz a poškozený je podle znaleckého posudku slabomyslný. To, co řekl ostatním svědkyním, nemůže soud brát jako věrohodné,“ vysvětlil muž.

Obžalovaným hrozilo i dvacet let vězení. „Nenašla jsem žádné polehčující okolnosti, čin spáchali zákeřně a oba už byli dříve trestaní. Motiv pokusu o vraždu navíc byla ziskuchtivost nebo pomsta,“ okomentovala Doleželová.

Ze soudní síně Bordovská kvůli výkřikům vykázala i matku obžalovaného Olgu Pospíšilovou, která s rozsudkem nesouhlasila. „Nic neudělali. V autě jsem syna, Procházku i poškozeného vezla já. Vystoupil v brněnských Židenicích,“ uvedla žena.

Nenechte si ujít: VIDEO: Pacientka odmítla cenu zákroku u gynekologa v Ostravě. Ušetřila 3 tisíce