Ve velké drama se v úterý večer změnila pro hlídku strážníků městské policie rutinní kontrola autobusového nádraží. Zde si hlídka všimla dvou mladých lidí, o kterých měla podezření, že jsou v celostátním pátrání. Jakmile ovšem šestnáctiletý mladík se stejně starou dívkou strážníka a jeho kolegyni spatřili, dali se na útěk. "Hlídka je pronásledovala, ale na výzvu k zastavení nereagoval ani jeden z nich. Při přebíhání vozovky ve Skvrňanské ulici byla dívka zpomalena projíždějícím vozidlem, strážník ji v ten moment dostihl a zadržel," popsala nevydařený útěk mluvčí městské policie Jana Pužmanová. 

Jakmile ovšem prchající mladík zjistil, že jeho přítelkyni hlídka zadržela, změnil taktiku a okamžitě se ke strážníkovi a jeho koleyni rozeběhl. To, co následovalo poté, zřejmě nikdo nečekal. Teenager totiž z kapsy vytáhl slzný sprej a oběma ho z bezprostřední blízkosti nastříkal do obličeje. "I přes silné znevýhodnění hlídka zákrok dokročila, dívku strážníci udrželi, chlapce odzbrojili a podařilo se jim je zadržet až do příjezdu další hlídky," dodala Pužmanová s tím, že strážník s kolegyní museli být poté ošetřeni na oční klinice ve Fakultní nemocnici Plzeň.

Oba výtečníky, kteří měli být podle serveru krimi-plzen.cz na útěku z diagnostického ústavu, si poté na místě převzala Policie České republiky.