Na seniora čekajícího na autobusové zastávce Prosek se agresor vrhl vcelku nečekaně. Jako blesk z čistého nebe ovšem jeho řádění nepřišlo. Jan Daněk z ředitelství pražské policie v neděli informoval, že cestující čekající na autobus si odložil na zem igelitovou tašku, k níž si po chvíli přisedl neznámý muž a vzal si ji.

Muž v poutech. Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Muž s krvácejícím obličejem si vykoledoval pouta
Zdroj: Policie ČR
Zdroj: Policie ČR

Lidé muži poskytli první pomoc

Když se majitel ohradil, následoval úrok. Rychlý a zběsilý. „Útočník seniora napadl údery a kopy, které směřovaly převážně na hlavu. Nakonec poškozený skončil bezvládně ležet na zemi – a útočník i s jeho taškou nastoupil do autobusu," přiblížil Daněk vývoj událostí.

V té chvíli zasáhl řidič autobusu společně s jedním z cestujících. Pětadvacetiletého Ukrajince společně vyvedli ven – a pasažér pak dotyčného zadržel až do příjezdu přivolané policejní hlídky. Další lidé poskytovali první pomoc zraněnému.

Kladivo. Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Sháněl kladivo, putoval v poutech na psychiatrii
Zdroj: Policie ČR

Cizinec je stíhán na svobodě 

Ještě by ale bylo třeba pomoci kriminalistům: ti by svědky potřebovali vyslechnout, aby státnímu zastupitelství a jeho prostřednictvím i soudu mohli poskytnout dostatek argumentů vedoucích k potrestání útočníka. Žádají je, aby se prostřednictvím linky 158 přihlásili se svými postřehy. Zvláště by stáli o svědectví ženy v bílé bundě, o jejíž přítomnosti vědí ze záznamů bezpečnostních ka­mer.

Cizinec je stíhán na svobodě; podaný podnět k jeho vzetí do vazby nebyl akceptován, připomněl v neděli policista Daněk. Ten také uvedl, že podle pokynu státní zástupkyně policisté zahájili stíhání pro trestné činy výtržnictví, krádež a ublížení na zdraví, za což hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. Daněk ovšem poznamenal, že nelze vyloučit překvalifikování případu na některý ze závažnějších skutků. Velmi naléhavě se nabízí například loupež s až desetiletou trestní sazbou. Možná změna paragrafu prý bude záviset mimo jiné na výsledku znaleckého posudku, jehož vypracování bylo zadáno.

Nůž. Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Pokus o vraždu byl prý vlastně obranou