Takový osud může potkat S. CH. (24 let) z Karvinska, jež ve čtvrtek přestoupila před trestní senát Krajského soudu v Ostravě. Modelka, která sklízela úspěchy na domácí i zahraničí scéně, je obžalována z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Za mřížemi by v případě uznání viny mohla strávit pět až dvanáct let.

NA PARKETU

Vloni v říjnu na tanečním parketu Music Club Kavárny v Orlové-Lutyni měla konflikt s další dívkou. Podle žalobkyně ji chytila za vlasy a sklenicí na víno udeřila do obličeje. Střepy způsobily různá zranění. „Jen shodou šťastných okolností nedošlo k mnohem závažnějším až život ohrožujícím zraněním,“ konstatovala státní zástupkyně. Za normálních okolností by modelce hrozil trest od tří do deseti let.

JENŽE…

S. CH. V roce 2014 v baru ve Stodolní ulici v centru Ostravy prakticky stejným způsobem napadla jinou ženu. Také ji udeřila sklenicí do obličeje a způsobila jí zranění. Za to byla o rok později Okresním soudem v Ostravě odsouzena za pokus o těžké ublížení na zdraví ke třem rokům vězení s podmíněným odkladem na zkušební lhůtu čtyř let.

Advokát Zdeněk Altner
ČSSD nabídla Altnerovým dědicům mimosoudní vyrovnání. Nejstarší syn odmítl

Nyní za podobný útok stojí před soudem znovu. A trestní zákoník je nekompromisní. Pokud byl dotyčný za tento čin kdykoliv v minulosti odsouzen, dostává se do podstatně přísnější sazby, a to od pěti do dvanácti let.

Modelka má i další velký problém. Když bude uznána vinnou, soud v následném jednání rozhodne o přeměně dřívějšího podmíněného trestu na nepodmíněný, což by její případný pobyt za mřížemi prodloužilo o další tři roky.

LÍTOST

Modelka v soudní síni vyjádřila nad celou událostí lítost. Prý jednala v afektu, protože se bála. „Kolem půlnoci jsme se sestrou navštívily klub. Vypily jsme dvě až tři skleničky vínka. Kolem druhé jsme šly na parket. V ruce jsem měla skleničku. Ta dívka se na parketu vnutila mezi nás a sestře řekla: „Ty kurvo,“ uvedla modelka s tím, že dotyčnou vůbec nezná. „Začaly jsme se hádat. Bála jsem se, že chce na mě zaútočit, tak jsem jí dala facku. Neuvědomila jsem si, že mám v ruce skleničku,“ prohlásila.

ÚTĚK

Zraněná dívka si zakryla tvář a běžela na toaletu. Modelka šla za ní, aby se jí podle svých slov omluvila. „Ona tam ležela na zemi, podala jsem jí ubrousky, sklonila se nad ní a hned se jí omluvila za to, co jsem udělala. Na WC bylo hodně lidí. Byli tam i její kamarádi, kteří na mě pokřikovali. V šoku jsem utekla ven. Později přijela policie a odvezla mě na stanici,“ líčila soudu.

David Rath
Rath neuspěl s žalobou na stát. Odvolací soud ji nepovolil

Na výzvu soudkyně, aby blíže specifikovala své obavy z toho, že by ji dívka na tanečním parketu mohla napadnout, nedokázala odpovědět.

„Vy jste ve strašném průšvihu. Volba obhajoby je na vás. Kajícné doznání je vaše jediná možná polehčující okolnost,“ řekla soudkyně, která poukázala na to, že za naprosto stejné napadení již byla modelka odsouzena a nyní je v podmínce.

Dívka, která utrpěla řezné poranění, chce po obžalované půl milionu korun.

Hlavní líčení pokračuje v pátek výslechem svědků.

Jak se dostat do vězení? Někdy stačí málo
Ostrava – Na dřívější odsouzení za pokus o těžké ublížení na zdraví doplatil devětatřicetiletý muž z Karvinska. Vloni ho Krajský soud v Ostravě poslal na tři roky za mříže. Dotyčný v restauraci v Petřvaldě udeřil pivní sklenicí svého protivníka, který jej provokoval. Způsobil mu jen drobná řezná poranění. Vzhledem k možným následkům však bylo jeho jednání kvalifikováno jako pokus o těžké ublížení na zdraví. Muž doplatil na to, že byl za podobný čin před zhruba dvaceti lety odsouzen. Tehdy mu senát jako mladistvému za pokus o těžké ublížení na zdraví vyměřil podmíněný trest. Přestože zmíněné odsouzení bylo dávno zahlazeno, minulost ho dostihla. Vztahovala se na něj totiž opětovnost, což znamenalo sazbu od pěti do dvanácti let. Trest ve zmíněném rozmezí se ale soudu jevil jako nepřiměřeně přísný. „Mimořádně jsme proto snížili trest pod spodní hranici, a to v trvání tří let,“ vysvětlila předsedkyně senátu krajského soudu. 

Bohumír Ďuričko při odchodu ze soudní síně.
Ďuričko se žádostí i o propuštění opět neuspěl