„Došlo k úrazu elektrickým proudem. Jak se ukázalo, muž přišel ke kolejišti a dotkl se čtyřmetrovou a ohnutou tyčí trakčního vedení. Zasáhl jej proud a na místě utrpěl smrtelná zranění," sdělila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřiny Šubové muže zasáhlo napětí o velikosti pětadvacet tisíc voltů. Zásah tyčí do trakčního vedení je podle ní ojedinělý. „Máme zásahy proudem. Většinou, když mládež přelézá soupravy, dochází k popálení nebo usmrcení osob. Pak jsou případy, kdy lidé kradou součástky, ale zásah tyčí je hodně výjimečný," uvedla Šubová.

Nehoda na chvíli zastavila vlakový provoz na trati mezi Brnem a Břeclaví. „Vlaky daným úsekem musely projíždět omezenou rychlostí," uvedla Haraštová. K obnovení provozu na trati v obou směrech došlo ve 12.40 hodin.

Čtěte také: Mrtvý ležel v opuštěném drážním domku. V Lanžhotě ho znají jako bezdomovce

Na místo vyrazila kromě policistů z obvodního oddělení tako výjezdová skupina kriminální policie a vyšetřování. „Kolegové nyní prověřují veškeré okolnosti nehody. Cizí zavinění jsme vyloučili a nařídili soudní pitvu," doplnila Haraštová.

Žádají pomoc při identifikaci

Policie žádá veřejnost o pomoc při identifikaci zemřelého muže. „Byl zřejmě ve věku od třiceti do pětatřiceti let. Měl knírek, bradku a oblečenou měl pracovní bůzu a kabát s kapucí. Obuté měl černé zimní boty. Na hlavě měl obyčejnou černou čepici bez nápisů," přiblížila mluvčí.

Policisté se obrátili i na obce, které jsou nejblíže tragédii. Tedy Podivín, Ladnou a Velké Bílovice. Aby o tom informovali v hlášení. „Zpráva už se k nám dostala, ještě jsme to nevyhlásili, ale chystáme se k tomu ve čtyři hodiny odpoledne," řekl starosta Podivína Stanislav Machovský. Podezření na to, že by mohlo jít o obyvatele jejich města nemá.

Žádost o pomoc měla úspěch. „Dnes uděláme úkony k ztotožnění, pravděpodobně se jedná o jednačtyřicetiletého muže z Břeclavska," informovala v pátek ráno policejní mluvčí Haraštová.

Přečtěte si: Testy udělá minimum zájemců. V kraji chybí 60 policistů, o třetinu méně než loni