Kolem půlnoci došlo u sjezdovky ve Svatém Petru ke smrtelnému zranění jednatřicetiletého muže, který z dosud nejasných příčin skončil pod konstrukcí pódia, kde nakonec zraněním podlehl.

čtěte také: Zřejmě nedbalost způsobila požár části roubenky

"Informaci o nehodě jsme dostali čtyři minuty po půlnoci a o šest minut později jsem byl na místě. Společně s kolegou skialpinistou jsme muže vyprostili zpod pódia a zahájili okamžitě resuscitaci. Teprve pak přijeli hasiči a v resuscitaci jsme se s nimi do příjezdu zdravotnické záchranné služby střídali. Bohužel se však již ani zdravotníkům nepodařilo muže oživit," uvedl k tragédii horský záchranář Marek Fryš.

Jak se Deníku podařilo dále zjistit, muž, kterému by bylo ve čtvrtek 31 let, pracoval v security systému a hlídal ve Svatém Petru objekty, které slouží právě probíhajícímu mistrovství světa juniorů. Cestu dolů si zkrátil tím, že usedl na ochrannou matraci a vydal se před půlnocí po platformě Černé sjezdovky pod posledním skokem dolů z kopce. To se mu však stalo osudným. "Terén byl velmi zledovatělý, takže muž nedokázal jízdu ukočírovat a ve velké rychlosti skončil pod konstrukcí pódia ," přiblížil člen Horské služby Krkonoše Fryš.

Po příjezdu posádek záchranné služby zdravotníci rozšířili základní resuscitaci o využití všech potřebných léků a přístrojového vybavení. Přes veškerou snahu všech záchranných složek muž zemřel. Hasiči museli převézt jeho matku, která na něj v noci pod sjezdovkou čekala, na zbrojnici a přivolali psychologa, který poskytl ženě první psychologickou pomoc. Příčiny a okolnosti tragické události šetří policisté.

čtěte také: Muž spadl ze Sněžky, musel pro něj vrtulník

"Znovu se ukázalo, jak nebezpečná může být jízda ze svahu na různých sportovních náčiních a pomůckách, které k tomu nejsou určeny. V minulosti byly zaznamenány smrtelné nehody při jízdě z kopce např. na raftu, člunu apod. Ty dokáží cestou z kopce vyvinout značnou rychlost, přičemž je velmi obtížné až nemožné je řídit nebo brzdit," poznamenal k tragické události mluvčí ZZS Královéhradeckého kraje Ivo Novák.