Soud jí tak sečetl všechny její průšvihy, které stihla během letošního roku.

Třiatřicetiletá žena se nejprve nechvalně proslavila poničením několika desítek aut v Havlíčkově Brodě a Kolíně. Od dalšího řádění ji neodradil ani pobyt ve vazbě.

„Obžalovaná si svým chováním zřejmě kompenzuje nešťastnou lásku a odebrání řidičského průkazu. To ji však neopravňuje k tomu, aby opakovaně ničila majetek druhých," uvedla státní zástupkyně Zdeňka Tománková, podle níž je Šustrová velmi speciálním případem recidivistky.

Soudkyně Hana Doubková poslala Šustrovou do věznice s dozorem. Navíc se musí podrobit protialkoholické ambulantní léčbě. Znalec totiž u Šustrové diagnostikoval počínající závislost na alkoholu.

To potvrzuje i její matka, která policii řekla, že když se její dcera napije, tak se chová úplně jinak. „Vždy mi tvrdila, že to, z čeho ji policie vinila, dělal někdo jiný a někdo se to na ni snaží hodit. Připadala mi, jako kdyby byla nějaký schizofrenik," přečetla soudkyně část z výpovědi matky Šustrové.

Soudkyně Hana Doubková také rozhodla o tom, že Šustrová zůstane i nadále ve vazbě, kde je již podruhé. Poprvé to bylo tehdy, když pokračovala v ničení aut v Kolíně, podruhé, když byla v září zadržena kvůli založení požáru ve sportovních kabinách v Havlíčkově Brodě.

Úterní rozsudek zatím není pravomocný. Obě strany ještě zváží případné odvolání.

Bohumila Šustrová podle úterního verdiktu založila 22. září na třech místech požár v kabinách volejbalistů v areálu TJ Jiskra Havlíčkův Brod v Ledečské ulici, kde uklízela. Použilak tomu zapalovač a toaletní papír. V jedné šatně shořela část věšáku, v druhé zeď a podlaha. Nejhůř dopadla šatna, kde vlivem požáru prasklo okno. Šustrová v této místnosti s největší pravděpodobností zapálila papír na čalouněné lavici. Štěstí bylo, že si lidé ze sousedního paneláku všimli ohně včas a přivolali hasiče, jinak by hrozilo, že by dřevěná kabina shořela celá. Oprava kabin nakonec přišla oddíl na necelých šestačtyřicet tisíc korun. Náklady jim uhradila pojišťovna.

„Oheň byl zcela určitě založen úmyslně," potvrdil v úterý hasič Luboš Beránek.

Šustrová ale zpočátku vše popírala. Jenže měla smůlu, protože svědci udali popis ženy, která do kabin před požárem vešla, a který se shodoval s popisem Šustrové. Navíc měla od kabin klíče, protože v nich uklízela. Tehdy pracovala pro uklízecí firmu, která dává šanci odsouzeným, aby překlenuli složitou životní situaci po propuštění z vězení či vazby.

Šustrová pak z vazby poslala kriminalistům dopis, v němž se k zapálení kabin přiznala.

„Vešla jsem dovnitř a cítila jsem tam kouř. Myslela jsem si, že tam někdo típl cigaretu, a pak mne napadla tahle blbost. Lituji toho," napsala do dopisu.

U soudu ale v úterý zase otočila a tvrdila, že se přiznala, protože si myslela, že bude propuštěna z vazby. S její psychikou si příliš nevědí rady ani znalci. Podle nich trpí poruchou osobnosti. Ona sama své problémy bagatelizuje a tvrdí, že pobyt ve vazbě byl pro ni dostatečným ponaučením a začne žít normálně. Jenže to už tvrdila několikrát. Evidentně na své problémy sama nestačí, proto prý už požádala o pomoc psychology.

Šustrová byla o prázdninách Okresním soudem v Kolíně odsouzena za sérii poničených aut v Havlíčkově Brodě a Kolíně. Na Vysočině v únoru poničila na osmadvacet aut.

Tehdy uváděla, že je frustrovaná životem. Ve většině případů rozbíjela dlažebními kostkami u aut čelní skla a ulamovala zpětná zrcátka. Majitelům způsobila škodu za 365 tisíc korun. Striktně se vyhýbala místům, kde by ji mohl zachytit městský kamerový systém.

Poté, co byla dopadena a obviněna, odstěhovala se na ubytovnu do Kolína, kde během dubna poničila dalších patnáct aut. Tehdy už skončila ve vazbě. Mezitím ji Okresní soud v Havlíčkově Brodě odsoudil k podmínce. Šustrová trest přijala.

Následný proces před Okresním soudem v Kolíně rozhodl o zrušení havlíčkobrodského rozsudku a Bohumila Šustrová dostala za skutky v Brodě i v Kolíně souhrnný dvouletý trest se čtyřletou podmínkou. Kromě toho musí uhradit způsobenou škodu zhruba 450 tisíc korun.

Rozsudek zatím není pravomocný. Šustrová se proti němu odvolala. Tehdy byla propuštěna z vazby. Jenže v září, po zapálení kabin, putovala za mříže znovu. Teď už má na svědomí škodu za půl milionu korun.