Trest na devět měsíců s podmínkou na dva a půl roku, si Okapal vyslechl v pondělí 15. května u Okresního soudu v Jihlavě. Kromě toho nesmí během podmínky pít alkohol a musí se podrobit náhodnému testování ze strany úředníků dohlížející na odsouzené.

Dětem, které měl zanedbávat, navíc musí zaplatit odškodné za nemajetkovou újmu v řádu tisíců korun. Část skutků, z nichž je Okapal obžalován, překvalifikoval soud na přestupek.

Rozsudek, který je v téže věci již druhým v pořadí, není ani tentokrát pravomocný. Všechny strany včetně obžalovaného i státního zástupce si ponechaly lhůtu, během níž počkají na písemné vyhotovení rozsudku a podle toho se rozhodnou, zda se odvolají, či nikoli. Pokud odvolání padne, bude se muset kauzou znovu zabývat Krajský soud v Brně.

Podle soudu Okapal zanedbával péči o dvě nezletilé děti mimo jiné tím, že jim umožnil pít alkohol a kouřit. Děti nechodily do školy, byly zanedbané a žily v naprosto nevyhovujících podmínkách v polorozbořené chatě v zahrádkářské osadě v Jihlavě. V chatě nebyla voda a musely pro ni chodit do kanystrů. Děti navíc musely snášet slovní i fyzické napadání mezi jejich matkou a Okapalem. Ten byl už dříve odsouzen za to, že na Jakuba Doležala vzal sekeru a vyhrožoval mu, že ho zabije. Okapal sice tehdy dostal podmínku, ale nakonec skončil ve vězení. Nedokázal totiž dodržet zákaz pití alkoholu během podmínky. Zda se mu to tentokrát povede, je otázka. Podle svého vyjádření se snaží po návratu z vězení vést řádný života chodit do práce.

Krajský soud změnil Daně Doležalové trest „natvrdo“ na podmínku.
Soud: Matka „odklízeče" Doležala do vězení nemusí

Kvůli zanedbání péče o děti skončila před časemu soudu i Dana Doležalová. Jihlavský soud ji dokonce poslal do vězení, protože měla hlavní podíl na tom, že byly děti zanedbané. Jenže Doležalová nakonec ve vězení neskončila. Proti trestu se odvolala a soud v Brně jí trest nakonec zmírnil na podmínku.

Děti nakonec samy raději odešly žít do dětského domova, než aby živořily s matkou, která má problémy s alkoholem. Starší dcera Doležalové se své matky před soudem nezastala, naopak vylíčila soužití jejich sourozenců s matkou a Okapalem jako noční můru. Podle ní měly děti z Okapala strach, protože byl často agresivní. Dcera dnes žije v rodině svéhobiologického otce, a mami říká své maceše.

Místo nehody mezi Větrným Jeníkovem a Bílým Kámenem bylo čtyři hodiny neprůjezdné. Čelně se zde střetl motorkář s autobusem.
Na poslední cestě Lukáše doprovodí zvuk motorek