Hořela mýtina v příkré stráni o rozloze asi tři sta krát sto metrů. Letos se zatím jednalo o největší požár lesa na Blanensku.

Plameny se rychle šířily kvůli velmi silnému větru. Požár dostali hasiči zcela pod kontrolu před sedmou večer. "Třetí stupeň požárního poplachu se vyhlásil kvůli velmi nepřístupnému terénu a také silnému větru, který stěžoval samotný zásah. Oheň se po zarostlé stráni rychle šířil. Hořela tráva, podrosty a hromady větví, které na mýtině byly,“ řekl na místě Blanenskému deníku Rovnost mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Podle něj zásah kromě větru komplikoval také nedostatek vody. „Všechna čerpací stanoviště byla daleko. Na místě jsme bojovali s nedostatkem vody. Oheň se rychle šířil a v nouzi se muselo chvílemi hasit i nasekanými větvemi. Hasiči pro vodu museli k rybníku do Ostrova u Macochy. Na pomoc přiletěl také vrtulník s bambi vakem. Pro vodu létal do Jedovnic. Pak mu došlo palivu, musel se vrátit do Brna a zase zpět. Nakonec čerpal vodu u hřiště ve Vilémovicích,“ dodal Jirouš.

Lidé si prohlížejí budovy při komentované prohlídce areálu Transgasu
Ministerstvo by mohlo o osudu Transgasu rozhodnout asi za měsíc

Příčina požáru a výše škody není zatím jasná. Stejně jako to, jak hasiči dlouho na místě ještě budou spáleniště dohašovat. „Uvidíme podle toho, jak se ustálí vítr a jak se nám bude dařit prolévat spálený svah. V tuto chvíli je to ještě předčasné odhadovat,“ hlásil po páté odpoledne velitel zásahu Josef Nečas.

Požár se hasičům podařilo zastavit asi šedesát metrů od hranice národní přírodní rezervace Vývěry Punkvy. V ní se nacházejí unikátní skalnaté krasové útvary, živočichové i rostliny. „Díky včasnému zásahu hasičů se oheň do rezervace nerozšířil. Za to jim patří velký dík. Spálená mýtiny se nachází v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Škody snad nebudou velké. Zvěř údajné žádná neuhynula,“ uvedl Antonín Tůma ze Správy CHKO Moravský kras.

Ilustrační foto
Po teplém víkendu se ochladí, pršet bude v dubnu spíš víc