Hasičům byl požár s velkými plameny ohlášený před půl pátou odpoledne. „Příjezd je komplikovaný, hoří v těžko přístupném terénu,“ oznámila nejprve mluvčí hasičů Martina Götzová. Na místo zásahu vyrazili kromě hasičů Královéhradeckého kraje také jejich kolegové z Libereckého kraje a z Polska. Vrtulník, který by hasil ze vzduchu, nezvlétnul kvůli silnému větru a blížícímu se soumraku.

Velké plameny a silný vítr mohly za určitých okolností ohrozit i Labskou bodu. "Vítr naštěstí foukal od stavby směrem pryč, samotná bouda tak požárem ohrožena nebyla," uvedla mluvčí. Plameny se šířily směrem k hraničnímu kamenu Violik v Polsku. "Zprvu existovalo podezření, že se oheň dostal až do Polska, posléze se ale ukázalo, že jej zastavila hraniční cesta a hořelo tak pouze na území Královéhradeckého kraje," upřesnila Götzová.

Kolem devatenácté hodiny večer se povedlo oheň lokalizovat. Hasiči ho kompletně uhasili v 19.30 hodin. "Aby byl na místě dostatek hasebních prostředků, bylo zřízeno jedno čerpací stanoviště, odkud byly cisterny s vodou doplňovány," sdělila mluvčí hasičů.

Oheň byl viditelný z několikakilometrové vzdálenosti, dokonce i meteorologické radary ho zaznamenaly. Hořelo převážně na české straně. "Oheň se podařilo zastavit téměř na hranici. Podmínky v horách byly velmi obtížné, vál silný vítr. Pocitová teplota klesla až k mínus patnácti stupňům Celsia," hlásil Krzysztof Zakrzewski, hasič z Jelení Hory.

Čeští ochránci přírody dnes upřesnili škody. "První zaměření ukázalo, že hořela plocha o velikosti zhruba 20 hektarů smilky, ostřic a rašeliníku s klečí a zakrslými smrky. Vedle hasičů pomohly proti šíření plamenů také cesty, přes ně se požár nerozšířil. Bezpochyby velkým štěstím bylo, že vítr foukal směrem od Labského dolu," oznámil ředitel Správy Krkonošského náordního parku Robin Böhnisch.

Podle něj příroda neutrpěla zásadní škody. "Shořela suchá tráva, ostřice a odumřelé kleče. Místa s rašeliníkem, většina kleče a dokonce některé travnaté plochy uvnitř požářiště jsou bez úhony," upřesnil.  

Při srpnovém požáru zámku v Horním Maršově zasahovalo na místě 105 hasičů z dvanácti požárních jednotek. "Zásah byl výborně organizovaný," řekl přímý účastník Rudolf Janeček, velitel SDH Čistá v Krkonoších.
Vyhořelý maršovský zámek našel kupce z Čech

Po celou noc bude požářiště pod dohledem, na místě zůstalo osm hasičů. "Příčina požáru i výše škody jsou předmětem vyšetřování, upřesnění by mohlo být známo během pondělního dne," řekla Götzová.

Na místě události zasahovali z Královéhradeckého kraje hasiči se stanice HZS Vrchlabí a JSDH Špindlerův Mlýn a dále pět jednotek požární ochrany z Libereckého kraje a pět cisteren vyslala na pomoc polská strana.

Zásah trval přes tři hodiny, teplota vzduchu na vrcholcích Krkonoš mezitím spadla pod bod mrazu. "Poděkování tak patří také pracovníkům Vrbatovy boudy, kteří se postarali o občerstvení a teplé nápoje pro zasahující hasiče," dodala mluvčí hasičů Martina Götzová.

Ilustrační foto
Opilý řidič boural u železničního přejezdu. Auto skončilo na kolejích