Řídit sice moc neuměl, ale půjčit si šest luxusních aut pro jízdu bez návratu na Ukrajinu zvládl. Bílý kůň v případu organizovaných krádeží aut se v půjčovnách a prodejnách prokazoval falešnými doklady. Společně se svým komplicem způsobil téměř sedmimilionovou škodu. O jejich dopadení informovala v pondělí policie.

Čtěte také: Blokování zamykání aut vedlo až k milionové škodě

Dvojice devětačtyřice­tiletých mužů si od léta půjčovala auta v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji. „Muž, který si pro auta přišel, měl ale s řízením problémy a sotva zvládl vyjet z půjčovny či od prodejce. Co nejdříve proto předal automobil svému kolegovi, který ho převezl na Ukrajinu," vysvětlil brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek. Některá auta přepravili také na internetu najatí řidiči, kteří o jejich původu neměli tušení.

Prodali cizí auta
∙ dva muži si půjčili v prodejnách a půjčovnách aut dohromady šest vozů
∙ odvezli je přes Slovensko na Ukrajinu, kde je překupník prodal
∙ hodnota aut byla sedm milionů korun
∙ hrozí jim pět až deset let ve vězení

Auta značek Hyundai Santa Fe nebo Volkswagen Passat či Touareg patřila mezi modely, které dvojici padly do oka. Z Brna si v září odvezli třeba luxusní džíp Range Rover za více než tři miliony korun. Řádili také v Hodoníně a Znojmě.

Prodejci aut se přitom mohou bránit jen těžko. „Když vám někdo chce auto ukrást, tak vám ho ukradne. Nikdy se nemůžeme stoprocentně ochránit. O podobných případech víme, naše auta jsou ale pojištěná," konstatoval vedoucí prodeje brněnské pobočky CARTec motor Robert Dvořák. Tato společnost prodává značku Land Rover.

Muž, který fungoval jako bílý kůň, si půjčoval auta s falešným řidičským nebo občanským průkazem, na nichž sice byla jeho fotografie, ale zároveň smyšlené jméno a adresa. „Za každé auto od společníka dostal asi deset tisíc korun," sdělil vyšetřovatel Čestmír Pliska. Druhý pachatel pak proti tržní ceně ukradeného auta získal asi třetinu peněz.

Čtěte také: Policisté nedali zlodějům aut šanci, po honičce je zadrželi

Přes Slovensko auta převezli na Ukrajinu, kde si je převzal překupník. Společně takto podnikali dva měsíce. Policie se snaží ukradená auta na Ukrajině najít. Dvojici zadržené v jejich bydlišti v severních Čechách hrozí za podvod pět až deset let vězení.