Podle něj se podobné praktiky podobají chování takzvaných šmejdů, tedy nepoctivých prodejců využívajících předváděcí akce. "Cena je zpravidla přemrštěná a po prozkoumání složení lze v řadě případů konstatovat, že se jedná o doplněk stravy či kosmetiku, tedy o výrobek bez jakýchkoli léčebných účinků," uvedl Blahuta.

Nehoda na silnici I/35.
Dva kamiony na pětatřicítce sešrotovaly osobní auto, jedna oběť

Podle Jaroslavy Doležalové z oddělení dozoru nad reklamou SÚKL jsou typickými znaky takových webů časově omezená nabídka, akce na balení zdarma při nákupu většího počtu přípravků či výrazná sleva z ceny. Stránky někdy odkazují na neověřitelná jména odborníků či zkušenosti pacientů. Chybí také informace o výrobci či složení. "V nejlepším případě takový výrobek neobsahuje nic. Mohou v něm ale být i škodlivé látky," dodala.

Ústav dostal v poslední době desítky upozornění na podobné weby. Ve správním řízení se mu ale většinou nedaří dohledat výrobce či distributora přípravku, který by mu poskytl informace o složení a atestech. Majitel webové adresy je obvykle z mimoevropských zemí. "Často jsme na podobné nabídky krátcí, protože zahraniční subjekt s námi nekomunikuje," řekl Blahuta.

Ilustrační foto.
Šmejdi opět řádí. Tentokrát nabízí "výhodnou dražbu" cen energií

Jako příklad uvedl náplasti DiaRemedium, která slibuje rychlou léčbu cukrovky. "Je nebezpečí, že se zanedbá závažná choroba a nevíte, co vlastně konzumujete," upozornila Doležalová. Před přípravkem varuje i Česká diabetologická společnost, podle české legislativy není lékem diabetu. "Tento výrobek nemá definovaný obsah účinných látek, nebyl testován podle požadavků kladených na léky a neposkytuje tedy zaručenou účinnost při léčbě diabetu," uvedla společnost.

Na webu Nebezpečné léky ústav kromě příslušných webových stránek varuje před padělky léků nebo nelegálními přípravky.

Trojice Karel Dubský (světlá košile), Josef Dubský starší a Josef Dubský mladší u brněnského krajského soudu.
Za únos a opakované znásilnění dívky dostali tři muži dohromady 30 let vězení