Kdysi patřil k nejbohatším a nejvlivnějším mužům Moravskoslezského kraje. Nyní mu hrozí, že ve vězení stráví až deset let a navíc bude muset zaplatit třetinu z půldruhé miliardy korun.

Takový osud by mohl potkat bývalého kriminalistu a pozdějšího majitele řady firem v regionu Daneše Zátorského (49 let) z Ostravy, který v úterý předstoupil před trestní senát Krajského soudu v Ostravě. Společně s dalšími dvěma muži je obžalován z podvodu ve výši 121 milionů korun.

Zátorský v době slávy ovládal řadu společností, které vlastnil nebo se přímo či nepřímo podílel na jejich řízení. Jednalo se například o stavební firmu VOKD, mošnovský hangár na opravu letadel Job Air, kampeličku Unibon nebo třeba společnost Slezský kámen. Mnohé zkrachovaly a zůstaly po nich dluhy.

Daneš Zátorský.
Zátorského strmý pád: z miliardáře je štvanec
Daneš Zátorský.
Daneš Zátorský: Kolem mého jména se tady točí legendy...

Kromě Zátorského byli obviněni i dva muži z vedení zkrachovalé kampeličky Unibon. Právě z peněz kampeličky měly být hrazeny úvěry firem napojených na Zátorského, které pak ale společnosti do kampeličky údajně nevrátily. Škodu žalobkyně vyčíslila na 121 milionů korun.

„Věděli, že nebudou vráceny ani efektivně vymáhány,“ řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková s tím, že společnosti vstoupily do likvidace nebo byl na ně vyhlášen konkurz. K podvodům podle žaloby docházelo v letech 2005 až 2011.

NEPOCHOPENÍ

Zátorský v úterý vinu odmítl. „Nic z toho, co je mi kladeno za vinu, jsem nespáchal. Obžalobu odmítám. Naprosto vylučuji svůj vědomý či nevědomý podíl na jakékoliv trestné činnosti,“ prohlásil. Jak zdůraznil, obžaloba nepochopila princip fungování kampeličky ani další ekonomické vztahy.

Daneš Zátorský na chodbě Okresního soudu v Ostravě.
Soud poslal podnikatele Zátorského do vazby
Daneš Zátorský na chodbě Okresního soudu v Ostravě.
Podnikatel Zátorský zůstává za mřížemi

Zátorský také uvedl, že na fungování záložny neměl takový vliv, jak tvrdí obžaloba.

„Směřování záložny jsem nemohl ovlivňovat. Nejsem zakladatelem Unibon. Až v roce 2008 jsem byl členskou schůzí zvolen do úvěrové komise,“ vypověděl Zátorský. Jak dodal, rozhodování o úvěrech pro firmy, které vlastnil, se nezúčastnil. „Pokud hrozil střet zájmů, rozhodování komise jsem se nezúčastnil a nehlasoval jsem,“ vypověděl.

NETRADIČNÍ POSTUP

Zátorský byl zatčen na základě evropského zatykače předloni v létě v Katovicích, kam přiletěl ze své dovolené v Itálii. Policie měla obavy, že se již z Polska do České republiky nehodlá vrátit. Podnikatel skončil ve vazbě, z níž byl později propuštěn.

Policie, která kauzu vyšetřovala od roku 2014, zvolila netradiční postup. Během dvou let až do Zátorského zatčení sbírala různé důkazy a zkoumala listiny. Nikoho však nevyslýchala, aby se informace nedostaly k podezřelým.

„V průběhu prověřování nebyli vyslechnuti žádní svědci, abychom nezhatili trestní řízení proti případným hlavním pachatelům,“ řekla v roce 2016 dozorující státní zástupkyně.
Deset let hrozí nejen Zátorskému, ale také oběma mužům, kteří měli vliv na fungování kampeličky. Nejde však pouze o vězení.

Ve hře je úhrada astronomické částky přesahující 1,5 miliardy korun. K trestnímu řízení se totiž připojili insolvenční správce kampeličky Unibon a také Garanční systém finančního trhu. První vyčíslil škodu na 244 milionů korun, druhý na 1,311 miliardy korun včetně úroků.

Hlavní líčení je plánováno do čtvrtku. Vynesení rozsudku se neočekává.

Daneš Zátorský.
DENÍK ZJISTIL: Podnikatel Zátorský je ve vazbě v Polsku
Daneš Zátorský.
Daneš Zátorský je podezřelý z obřího podvodu