Potvrzuje to případ, který tento týden uzavřel Krajský soud v Ostravě. K osmi rokům vězení byl odsouzen Daniel Tomala z Karvinska, který se podle obžaloby zapletl do obřích konopných kšeftů. Na tom by nebylo nic zvláštního. Jemu podobných, kteří se ve velkém pustili do pěstování konopí a výroby marihuany, je nespočet.

RODIČE

On ale s sebou stáhl i své rodiče Vlastimila a Ivanu, kteří mu podle státní zástupkyně pomáhali. Do problémů dostal i tři muže, kteří mu poskytli zázemí pro konopné farmy na Karvinsku a také FrýdeckoMístecku.

„Je mi to líto," prohlásil jeden z nich a dodal: „Byl jsem v tíživé finanční situaci, rozváděl jsem se," prohlásil muž s tím, že od Tomaly dostal celkem šedesát tisíc korun. Sám se podílel na pěstování, sklizni i zpracování konopí. Tomala se podle něj snažil minimalizovat riziko odhalení. V autě měl rušičku, která znemožňovala odposlouchávání hovorů. Tomala navíc během několika měsíců vystřídal na dvacet telefonů.

Soud nakonec Tomalovi vyměřil osm let vězení, rodičům a trojici mužů uložil podmíněné tresty.

Tomala a čtyři obžalovaní si ponechali lhůtu k vyjádření. Pouze jeden z aktérů rozsudek přijal. V jeho případě je rozhodnutí pravomocné.