Na silnici 3. třídy u Kožlí podle policejního mluvčího Miroslava Doubka třicetiletý řidič osobního automobilu tovární značky Citroen Evasion, který přijížděl k obci Kožlí ve směru od Kozárovic, vyjel po projetí pravotočivé zatáčky u rybníka Bochce vlevo mimo komunikaci, kde havaroval.

"Všechny čtyři osoby cestující ve vozidle utrpěly těžká poranění. Nejvážněji zraněn byl mladý spolujezdec vedle řidiče. Ten i přes snahu na místě zasahujících záchranářů svým zraněním podlehl. Muž sedící na zadním sedadle byl transportován leteckou záchrannou službou do jedné z pražských nemocnic. Vedle něj sedící žena, stejně jako řidič vozu byli převezeni záchrannou službou na traumacentrum do českobudějovické nemocnice," popsal rozsah zranění Miroslav Doubek.

Na Českokrumlovsku se stala v pátek v noci další tragická nehoda, a to u Nové Vsi, kde před půlnocí našla náhodná chodkyně havarovanou babetu a vedle řidiče bez známek života.
Noční jízda na malém motocyklu skončila smrtí řidiče

Přesná příčina a další okolnosti nehody jsou předmětem následného šetření píseckých dopravních policistů a kriminalistů. "Je dáno důvodné podezření, že řidič usedl za volant vozu pod vlivem alkoholu," poznamenal mluvčí policie.

Lidé, kteří bydlí na kraji Kožlí, hned o nehodě nevěděli. Mezi nimi je i rodina Peškových. "V noci jsme slyšeli helikoptéru, tak jsem hned telefonoval synovi, který byl v té době v Orlíku, a byl jsem rád, že je v pořádku," uvedl místostarosta Kožlí Filip Pešek s tím, že neví, co se stalo.

Uvedený úsek u rybníka za Kožlím směrem na Kozárovice je podle něj skutečně nebezpečný. Jsou tam prudké zatáčky a na hrázi rybníka staré stromy. "V minulosti se tam stalo už několik nehod, u jedné z nich jsem i byl, ale vždy šlo jen o sjetí do příkopu nebo náraz do stromu bez vážných následků," dodal Filip Pešek.

Podle něj si řidiči většinou zavolali někoho, aby je vytáhl a policie se tím zřejmě ani nezabývala. Tak vážná nehoda, jako je ta ze sobotní noci, se tu předtím nestala.

Přesto už tady delší dobu přemýšlejí o zvýšení bezpečnosti. "Bylo by dobré od rybníka až k obci omezit rychlost na čtyřicítku. Hned na kraji obce je penzion U Nováků. Naproti němu bydlíme my. Máme nevidomou dceru, která tu chodí se psem a není tu žádný chodník, proto míváme o ni strach. Je to na katastru naší obce, určitě se budeme snažit omezení rychlosti prosadit," upřesnil Filip Pešek.

Před časem umístili v obci měřič rychlosti. Majitel penzionu Petr Novák podle něj také souhlasí s omezením rychlosti na čtyřicítku.

V zimě tady moc aut nejezdí, ale v létě je kolem orlické přehrady hodně velký provoz. Jsou tu rekreační střediska, autokemp či chalupáři. Přes den jezdí nakupovat do Orlíku nad Vltavou a večer do hospody. Dopravní opatření by tu bylo jistě na místě.



Během uplynulých tří dnů je to již třetí tragická nehoda na jihočeských silnicích.

Ve čtvrtek večer se stala u Dolního Poříčí na Strakonicku tragická dopravní nehoda, při které zemřel řidič osobního vozidla tovární značky VW Golf.  Foto: Policie ČR
Auto po nárazu do svodidel zachvátil požár a řidič uhořel

Ve čtvrtek v noci u Dolního Poříčí na Strakonicku řidič uhořel v autě po nárazu do svodidel. V pátek před půlnocí u Nové Vsi na Českokrumlovsku zemřel po nárazu do plotu řidič na babetě, který zřejmě neměl přilbu.

Od začátku roku si tak dopravní nehody vyžádaly již devatenáctou oběť!