Několik policejních jednotek zasahovalo v pondělí v podvečer v garážích českolipském hypermarketu Albert na sídlišti Lada, kde podle svědků střílel třiačtyřicetiletý muž, který zde parkuje svůj motocykl. Podle policie vyhrožoval sebevraždou.

Lidé na sociálních sítích spekulovali, co se na místě stalo. Někteří uváděli, že došlo ke střelbě, jiní, že na místě pachatel nebo pachatelé drží rukojmí. Bylo to trochu jinak. Deníku se podařilo na místě vyzpovídat přímého účastníka incidentu.

Kouření. Ilustrační foto.
Kuřákům zbývá už jen pár hodin

Podle vrátného, který byl přímo účasten události, se dá sestavit, co se v hlídaných garážích pod českolipským hypermarketem stalo. Po muži, který měl v objektu následně střílet, pátrala během podvečera policie. Jedná se o klienta garáží, který zde parkuje svůj motocykl.

„Když jsme se střídali s kolegou (v 18.00 se v garážích obchodního domu Albert střídají směny; pozn. red.), přijeli policajti a ptali se po něm," říká hlídač garáže Jan Mizera. Mizerův kolega policistům řekl, že se dotyčný na místě nenachází a policisté odjeli.

Zdroj: Youtube

„Dotyčný vzápětí přijel taxíkem, šel dozadu a já jsem se šel podívat, jestli tam má motorku nebo ne. Vešel jsem do zadní místnosti a slyšel jsem výstřel. Hulákal jsem na něj, co tam blbne, co tady střílí. On klečel u předního kola své motorky, a jak jsem přišel, tak vyskočil, namířil na mně pistoli a řekl mi: "Běžte pryč, běžte pryč!"," vypráví Mizera, který následně došel k strážní budce, kde slyšel další dva výstřely. Poté zavolal policii.

„Jestli byl zfetovaný, nevím, ale určitě byl opilý, protože tam okolo byly dvě flašky od vína a plno vajglů," pokračuje hlídač s tím, že nikdo nebyl napadený ani zraněný. „Zásahovka ho pak dopadla a odvezli ho rychlou do nemocnice. To je všechno co vám k tomu můžu říct," říká.

Ilustrační foto
Řidiče pod vlivem drog nezastavila ani střelba

Horší pocit ze své práce mít prý nebude „Funguje to tady osm, devět let a vždycky byl klid. Tohle byla nějaká mimořádka, jestli mu ruplo v bedně, čert ví…," dodává Jan Mizera.

Chtěl si vzít život

Po ozbrojeném třiačtyřicetiletém muži z České Lípy, který je v nyní v policejní cele, pátrali policisté od páté hodiny odpolední. V tu dobu zavolala na tísňovou linku 158 jeho bývalá přítelkyně, které se muž nepřímo svěřil, že chce spáchat sebevraždu.

„Policisté následně zahájili všechna opatření k jeho vypátrání včetně prověrky místa jeho bydliště, kde se nenacházel. Domnělý sebevrah se svou bývalou přítelkyní ještě telefonicky spojil a sdělil jí, že má u sebe zbraň a později hovořil dokonce o dvou zbraních," uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Krátce před šestou hodinou odpoledne přijalo operační středisko oznámení o střelbě v podzemních garážích obchodního centra Albert ve Šluknovské ulici. „Ze všech dalších zjištěných okolností bylo zřejmé, že se tu s největší pravděpodobností zdržuje pohřešovaný muž, o kterého se jeho bývalá přítelkyně obávala. Tato domněnka se brzy potvrdila," dodala Baláková. Na místo okamžitě vyjelo několik hlídek včetně prvosledové hlídky vybavené speciální výzbrojí a zásahové jednotky.

Přikládal zbraň k hlavě

Ještě před příjezdem policistů se sebevrah uzavřel v jednom z bloků garáží a dělila ho od nich uzamčená brána. Muž odmítal s policisty komunikovat a na jejich výzvy nereagoval. Do jednání s ním proto vstoupil policejní vyjednavač. „Muž celkově působil velmi nevyrovnaně a nevypočitatelně. V průběhu rozhovoru s vyjednavačem si chvílemi přikládal zbraň k hlavě. Opustit tento prostor odmítal a všechny výzvy policistů ignoroval," popsala průběh události Baláková.

Zbraň podle ní vydal krátce po sedmé večer až policejnímu vyjednavači. V té chvíli se ale rozeběhl ke svému motocyklu, který měl již po nějakou dobu nastartovaný. Před tím opakovaně hrozil policistům tím, že s ním rozrazí bránu a odjede. Protože existovalo důvodné podezření, že u motocyklu může mít ukrytou druhou zraň, o které mluvil se svou expřítelkyní a nebo, že může ujet a ohrozit tak bezpečnost dalších osob, přistoupili policisté k jeho zadržení," sdělila policejní mluvčí.

Muž při zadržení utrpěl spíše lehčí povrchové poranění, se kterým byl ošetřen. Pro jeho nedobrý psychický stav si ho převzal do péče lékař. Ten u něj důvody k hospitalizaci neshledal a muž se nyní nachází v policejní cele. „Právní kvalifikaci jeho jednání jsme zatím neurčili. V garážích jsme zajistili pět vystřelených nábojů z plynové pistole, ale zatím nevíme, za jakých okolností byly tyto náboje vystřeleny. To vše je nyní předmětem dalšího vyšetřování, které je zatím velmi čerstvé. Poté, co jsme muže zadrželi, jsme provedli důkladné ohledání garáží a druhou zbraň jsme tu nenalezli," uvedla Baláková.

Sídliště Špičák.
Regenerace českolipského sídliště Špičák pokračuje