Úterní jednání bylo neveřejné, rozsudek by však soud měl vyhlásit veřejně. Soudkyně Marie Filippiová v úterý vyslechla znalce, líčení pak odročila na 16. května. Do té doby by měly obě strany zaslat soudu své závěrečné návrhy.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Pražský policista čelí obvinění z korupce při vyšetřování

Ředitel útvaru muže počátkem ledna 2011 propustil 

Policistovi, který pracoval u Útvaru pro ochranu ústavních činitelů, byl diagnostikován virus HIV na podzim roku 2010. Když se jeho zaměstnavatel o nemoci dozvěděl, nařídil mu lékařskou prohlídku k posouzení toho, zda je schopen vykonávat službu.

Lékař došel podle žaloby k závěru, že policista způsobilost dlouhodobě pozbyl, a to pouze na základě ověření diagnózy. Ředitel útvaru František Snopek muže počátkem ledna 2011 propustil. Policista přišel kromě práce i o ubytování, v souvislosti s propuštěním ukončil i studia na policejní akademii.

Obvodní soud požadavku nevyhověl 

Policisty se v minulosti zastal i tehdejší ombudsman Pavel Varvařovský. Podle něj policie sice postupovala v souladu se zákonem, avšak v rozporu s předpisy vyšší právní síly. Úprava obsažená v zákoně o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů je podle něho totiž v rozporu jak s Listinou základních práv a svobod, tak i s mezinárodními smlouvami o lidských právech.

Právník Kalla v minulosti obvodnímu soudu navrhoval, aby řízení o žalobě přerušil a obrátil se nejen na Ústavní soud, ale i na Soudní dvůr Evropské unie, protože česká právní úprava může být v rozporu s příslušnou evropskou směrnicí. Obvodní soud však tomuto požadavku nevyhověl.

někdejší lektor Policejní akademie ČR Karel Kadlec
Vyšetřování nehod expolicisty Kadlece skončilo, spis mají žalobci