V Hrbovické ulici hořel dům, na místě zasahovalo pět hasičských jednotek. "Byl vyhlášen druhý poplachový stupeň z důvodu počtu jednotek," dodal za hasiče Lukáš Marvan. Požár, který vznikl v jedné místnosti, byl lokalizován v 7:12 a zlikvidován v 9:28.

Požár také omezil dopravu v ústeckém předměstí. Hrbovická ulice je neprůjezdná v délce 380 metrů. Protože se muselo vypnout trolejové vedení, nejezdily ani trolejbusy.

Některé z evakuovaných museli hasiči sundávat ze střechy. "Hasiči vynesli devatenáct lidí, z toho deset dospělých a devět dětí. Čtyři lidé byli sneseni ze střechy, ostatní vyneseni z domu," dodal Marvan.

Zdroj: Deník/Kristián Šujan

Svůj hrůzný zážitek popsal jeden z postižených požárem. "Musel jsem utéct na střechu. Mám tam doklady, peníze. Kluk od naší známé zapálil nejake dřevo. Spíme nahoře, najednou cítíme kouř a vidíme, ze hoří. Nemohli jsme se dostat ven." uvedl muž pro Deník.

"Krátce před půl sedmou jsme dostali informaci od projíždějícího řidiče, že v Předlicích hoří třípatrový obytný dům. Na místo vyrazily všechny složky integrovaného záchranného systému. Bylo nutné evakuovat osmnáct lidí, z toho většinou šlo o děti. Policisté komunikaci z důvodu zásahu uzavřeli," popsala mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

Podle jejího vyjádření se řeší náhradní ubytování pro evakuované lidi s místní samosprávou. To potvrdil Karel Karika, místostarosta centrálního obvodu, pod které Předlice patří.

Prověřování vyhořelého a zříceného domu v Předlicích.
Proč v Předlicích padají domy? Můžou za to Moraváci!

"Sehnali jsme ubytování, ale nebude potřeba. Majitel objektu, který vyhořel, poskytne lidem ubytování v jiném domě, který tady nedaleko také vlastní," uvedl Karika.

Podle informací, které má od správce domu, neměla minimálně část lidí v domě vůbec být. "Lidé, kteří byli převezeni do nemocnic, tady nebyli hlášeni a podle správce v domě být vůbec neměli. Dům se připravuje k opravě," doplnil mistostarosta.

Demolice vyhořelé ruiny v Předlicích.
FOTO: V Předlicích se dočkali. Vyhořelá ruina plná zdroje rakoviny jde k zemi

„Na Emergency ústecké Masarykovy nemocnice bylo přijato celkem sedm dospělých, kteří se nadýchali kouře. Závažnost jejich stavu lze hodnotit jako lehkou a po vyšetření a inhalaci kyslíku budou propuštěni domů. Šesti přivezeným dětem ve vážném stavu se intenzivně věnuje personál dětské kliniky Masarykovy nemocnice,“ upřesnil Ivo Chrástecký, mluvčí ústecké Masarykovy nemocnice.

"To musela být závada na elektrice, Moraváci ji špatně dělají," myslí si jedna z místních obyvatelek.

K události se vyjádřil také místní spolek AMARE Předlice. „Jsme velmi rádi, že se dnešní požár obešel bez obětí na životech a všem zraněným přejmeme brzké uzdravení, pokud možno bez trvalých následků. Domníváme se, že masivní požár je důsledkem dlouhých roků špatných a nefunkčních pokusů o řešení situace v naší čtvrti, kde se v minulosti událo už mnoho podobných incidentů – krom požárů samotných domů, šlo například o požáry toxických skládek, nebo také o zřícení budov," uvedl za spolek Miroslav Brož.

Zároveň také vyzval vedení krajského města, aby opustilo své nefunkční strategie, kterými se roky neúspěšně snaží řešit situaci Předlic.

Žádáme město, aby ukončilo neefektivní a zbytečnou spolupráci s pražskými neziskovými organizacemi a agenturami a začalo na řešení situace Předlic spolupracovat s místními obyvateli a organizacemi. Žádáme město, aby přestalo podporovat nefunkční a změnu nepřinášející projekty a začalo hledat nové cesty a partnery k řešení zoufalé situace Předlic. Neučiní-li tak, je jen otázkou času, kdy se v Předlicích stane další katastrofa, která bude mít oběti na životech," horlil aktivista.

Zchátralý dům v Předlicích ohrožuje dopravu i chodce.
Zdivo padá na chodce i auta. Další ruina ohrožuje Předlice