Místní však jen tak na chvíle hrůzy nezapomenou. "Špatně se mi o tom mluví. Je to tragédie, ti lidé jsou mí blízcí známí," uvádí třeba Alena Zatloukalová.

Výbuch v rodinném domě v Mostkovicích
Svědek výbuchu domu v Mostkovicích: Vzduchem létaly cihly i krumpáč

Měla štěstí v neštěstí - sice ji po výbuchu jako některé další sousedy postihla evakuace, domov ale natrvalo opustit nemusela.

"Poškodilo nám to okna, poničilo fasádu a na střeše nám přistálo železo. O pomoc jsme nežádali, vše řešíme přes pojišťovnu," řekla ke škodám.

Výbuch mě srazil na značku

Jiní na tom skončili hůře. Třeba paní Ivana. "Museli jsme se vystěhovat, stavba je neobyvatelná. Měli jsme ale obrovské štěstí, já i manžel. Mě výbuch srazil na značku," ukazuje na místo opodál.

Příliš se však o sobotním poledni, kdy k výbuchu došlo, bavit nechce. "Nezlobte se, špatně se mi o tom mluví," omlouvala se.

Podobně reagují na novinářské dotazy i mnozí další obyvatelé Mostkovic.

Rána byla slyšet na kilometry daleko

Někteří rovnou odchází, jiní si nepřejí uvést své jméno.

"Tvrdí se, že to byl plyn. Přesně to teď ale nejspíš nikdo nepoví," poznamenává jen muž kolem čtyřicítky.

"Výbuch to byl tedy silný, naštěstí jsem přímo u toho nebyl," říká pak zase muž, kterého potkávám o kus dál při procházce s holčičkou.

Výbuch domu v Mostkovicích na Prostějovsku.
Tragický výbuch domu: vystěhovat se musely tři rodiny. Zabíjel plyn?

Další svědci pak popisují, že rána byla slyšet i na tři kilometry vzdáleném sídlišti Západ v Prostějově či dokonce ve více než deset kilometrů vzdálených Hrubčicích.

Pomoc a úklidové práce

Zatímco však dozněly první úklidové práce, rozbíhá se pomoc těm, kteří přišly o bydlení nebo o majetek. Pomocná ruka přišla z několika směrů.

Předně se ozvali ti, kteří by sami od sebe rádi finančně pomohli. Dále pak nabídla náhradní ubytování obec.

Nabídku však mnozí nepřijali. "Zatím čekám, jestli se tito lidé ozvou. Ta možnost zde stále je," poznamenal starosta Jaroslav Peška.

Podle informací Deníku někteří evakuovaní lidé skončili u příbuzných, třeba v Seloutkách.

Bourání poničeného domu

Zdroj: Youtube

Přispět se ale rozhodl i prostějovský magistrát. A to nabídnutím bytů k využívání.

„V sobotu tuto nabídku využila první rodina, v neděli ji využila druhá. Obě rodiny jsou z domů, které statik označil jako nebezpečné,“ doplnila primátorka s tím, že byty budou k dispozici, jak dlouho bude potřeba.

Příčina výbuchu?

Zůstávají tak nyní dvě otázky - příčina výbuchu a to, jak se podaří lidem získat od pojišťoven peníze na opravu svých nemovitostí či aut.

Zatímco druhá otázka bude pro některé obyvatele Mostkovic zodpovězená během následujících dnů, na odpověď k první si veřejnost musí počkat.

"Zajištěné stopy budou zaslány na odborná pracoviště k provedení expertiz, budou vyžádány znalecké posudky. Jejich vypracování může trvat několik týdnů, nebo dokonce měsíců," uvedla mluvčí policie Marie Šafářová. Policie nyní případ šetří jako trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti.

Výbuch v rodinném domě v Mostkovicích
Výbuch plynu zničil rodinný dům, jeden člověk v sutinách zemřel