Všude byla krev, ústecký bezdomovec Jaroslav Dvořák, přezdívaný Indián, ležel na zemi, zatímco ho druhý muž surově mlátil. Tak mladík z Ústí popisuje noc ze 16. na 17. prosince, kdy sanitka odvezla těžce zraněného Indiána do nemocnice. Prý viděl, jak bezdomovce napadl 33letý muž. Dvořák zraněním po několika týdnech podlehl.

CHOVAL SE JAKO ŠÍLENÝ

„Dvořák tam ležel ve sněhu a pachatel pořád neměl dost. Choval se jako šílený. Musel jsem ho od sténajícího bezdomovce odstrčit, jinak by ho asi na místě umlátil," soudí 18letý mladík s tím, že prý šlo o pomstu.

Sám se minulý týden Deníku přihlásil jako svědek hrůzného činu. Nového svědka v případu potvrdila i mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

„Do současné doby se případem zabývali kriminalisté z Územního odboru policie v Ústí nad Labem. V pátek 23. června si celou věc převzali krajští kriminalisté. A to vzhledem k tomu, že se ve vyšetřování objevila nová skutečnost," informovala Hyšplerová.

„Touto skutečností je svědek údajného napadení poškozeného muže," vysvětlila. To, že u incidentu byla nejméně jedna další osoba, už letos na jaře Deníku potvrdil mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník.

Jaroslav Dvořák, známý pod přezdívkou Indián.
Smrt bezdomovce Indiána nebyla nehoda, tvrdí rodina

Policie prý mladíka vyslýchala už v prosinci, ale ten ze strachu neřekl celou pravdu. Nyní se pod tlakem svých starších kamarádů, kterým se svěřil, přihlásil a popsal, co skutečně viděl.

Vše se mělo odehrát poblíž diskotéky Brooklyn na Severní Terase v Ústí nad Labem. Mladíka prý přivolal sám útočník, aby místo něj zavolal sanitku. Oba muži se totiž znají. Jak svědek řekl Deníku, policie už údajného 33letého útočníka zadržela a vyslýchala. Pak ho ale propustila.

„K celé věci byl vyslechnut a následně propuštěn i údajný pachatel. V tuto chvíli kriminalisté prověřují veškeré nové skutečnosti, které se v případu objevily," konstatovala mluvčí policie Hyšplerová. Už v květnu připustila, že policie dosud nemá k dispozici znalecký posudek z oboru soudního lékařství. A že už byl urgován.

PŘEZDÍVKA PODLE PTAČÍCH PER

O novém vývoji v případu prý Indiánova rodina nemá žádné informace. „Ale každý nový fakt nás i jeho sestry zajímá. Jistě je důležitý," vzkázala Dvořákova blízká.

Jaroslav Dvořák dostal přezdívku Indián podle ptačích per, která nosil na hlavě. Na veřejnosti byl nepřehlédnutelný, býval často opilý a agresivní. O peníze, luxusní vůz i byt ho připravila pyramidová hra a alkohol. Přivydělával si jako léčitel.

Řada Ústečanů na něj ráda vzpomíná jako na skvělého sportovce i dobrého kamaráda. „Takový osud jsem panu Světýlkovi nepřála. Mně hodně pomohl," řekla Ústečanka Viktorka Marksová.

Jaroslav Dvořák, známý pod přezdívkou Indián (vpravo).
Indián býval postrach i hrdina ústeckých ulic