Pěkných pár facek a kopanců si vysloužil padesátník Jiří Česal. Napadli ho nepřizpůsobiví obyvatelé domů v okolí Šafaříkova náměstí na Střekově. Zastal se totiž svého syna, kterého napadl školou povinný nezletilec. Nakonec sám skončil v nemocnici a teď marodí.

Úterní večer přitom začal pro Jiřího Česala docela příjemně. Kolem páté hodiny se vrátil z práce a krátce poté zašel do obchodu v ulici Karla IV, kde potkal svého syna a jeho přátele.

Najednou se u Jiřího Česala mladšího objevil 14letý mladík a chtěl po něm, aby mu šel ze svého koupit cigarety. „To samozřejmě odmítl. Nepřizpůsobivý začal být agresivní a ve chvíli, kdy jsem se k synovi otočil a poslal ho domů, mě napadl a pak zmizel,“ líčil otřesný zážitek.

Obyvatelé ubytovny Modrá opouštějí své dosavadní bydliště.
Ústí může přijít o desítky milionů korun na sociální byty

Po chvíli dorazila na místo hlídka střekovských strážníků. Mezitím, co uklidňovala situaci a zjišťovala, co se stalo, se útočník odněkud opět vynořil, tentokrát se svými rodiči. „Napadli staršího muže. Hlídka je odtrhla a přivolala sanitu záchranné služby, protože měl bolesti zad a nohy,“ popsal událost strážník Jaromír Žabka.

Sám Česal senior tvrdí, že ho brutálně kopali do zad, hrudníku a hlavy. „Mlátili mě přímo pod kamerami městské policie,“ upřesnil.

Podle mluvčího ústecké záchranky Prokopa Voleníka utrpěl středně vážná zranění. „Převezli jsme ho na chirurgickou ambulanci Masarykovy nemocnice k dalšímu ošetření,“ uvedl Voleník.

František Rajz po vynesení rozsudku.
Odpojil bratrance od přístrojů v nemocnici. Za pokus o vraždu dostal podmínku

Zranění diskvalifikovala Jiřího Česala z pracovního procesu. Musí sedět doma a léčit se. „Všechno mě bolí, nejvíc hlava a hrudník,“ ukázal pohmožděniny a lékařskou zprávu.

Podle něj je dokonalou ironií, že k incidentu došlo až poté, co se vystěhovali údajně problematičtí obyvatelé z ubytovny Modrá na Střekově.

„Většinu problémů lidi vždycky sváděli na ně. Ale to není tak docela pravda. Nejhorší problémy máme s nepřizpůsobivými lidmi, kteří bydlí v barácích vedle ubytovny. Ti mi i vyhrožovali, že mě zabijí,“ zlobil se s tím, že lidem z Modré pomáhal se stěhováním.

Obyvatelé ubytovny Modrá opouštějí své dosavadní bydliště.
FOTO: Nájemníci opouští střekovskou ubytovnu. Část skončí v tělocvičně

Případ zatím skončil u přestupkové komise. To se ale poškozenému nelíbí a je rozhodnutý podat trestní oznámení.

„Mám čekat, až mi někdo vrazí kudlu do zad? Tak to tedy ne, nikdo mi zabitím vyhrožovat nebude. Pořídím si zbrojní pas a legální zbraň pro svou ochranu. V dnešní době je to nutnost. Staří lidé obcházejí celý blok, protože se bojí chodit tou ulicí domů,“ dodal.

Policie České republiky vzala dotaz redakce Ústeckého deníku na incident jako podnět k prošetření. „Dosud nám nikdo nic nehlásil, ani nepředal. Díky vašemu dotazu se jím budeme zabývat a určitě ho prošetříme,“ slíbila policejní mluvčí Alena Bartošová.

Trmice. Ilustrační foto
Romský podnikatel: Žádná ubytovna, nastěhuji tam svou velkou rodinu