Známá firma. Tak označují obyvatele osobu Jaroslava J., který se svou manželkou Petrou podle policie zastřelili padesátiletého sběratele mincí a bankovek z Prahy. Jeho tělo se našlo 14. srpna v kukuřičném poli nedaleko Lázní Bělohrad.

Jaroslav J. provozoval hernu Levín v Nové Pace, která je nyní uzavřená a kolem ní jsou natažené policejní pásky.

Místní tvrdí, že se z podniku šířily drogy a docházelo tu k násilí. Protagonistou těchto scének býval často sám majitel. Nejednou při potyčkách a rozepřích vyhrožoval použitím střelné zbraně.

„Byla jsem svědkem toho, jak vyhrožoval, že člověka, se kterým měl konflikt, zastřelí,“ uvedla jedna svědkyně, která si nepřeje být jmenována. Nebyla to prý ojedinělá věc, k podobným výpadům tu docházelo často. Problémy s hernou řešilo i vedení Nové Paky.

Před rokem město Nová Paka podalo na provozovatele herny Levín trestní oznámení.

„Měli jsme podezření, že tam dochází k neoprávněnému provozování loterií,“ vysvětluje starosta Josef Cogan. Ostatní provozovny vyhlášku respektovaly.

„Po zabavení automatů se snažili používat kvízomaty,“ uvádí starosta. V souvislosti se zákazem kouření vznikl v místě herny soukromý klub.

Nelegální arzenál

Manželský pár měl doma mnoho zbraní. Policie k němu domů vpadla v úterý a našla i pistoli, kterou svou oběť usmrtili.

„Smrticí zbraň a další zajištěný „arzenál“ byl z jejich strany držen navíc nelegálně,“ uvedl tiskový mluvčí policie Jan Čížkovský. Jeden z obyvatel Nové Paky se nechal slyšet, že to byl právě on, který tuto střelnou zbraň Jaroslavu J. zhruba před dvěma lety prodal.

Pár bydlel v pronajatém bytě v Jilemnici na Semilsku. I obyvatelé tohoto města jsou vraždou otřeseni. „Řeší se to na internetu, žádná panika ale nepanuje. Při zatýkání tohoto páru asistovala městská policie. Samozřejmě, že se lidé divili, když v jindy poklidném městě zasahuje zásahová skupina. My tu chceme klid a snažíme se o to, mrzí nás tahle negativní publicita. Bohužel se to nedá nijak ovlivnit,“ uvedl místostarosta Jilemnice Vladimír Vinklář. A dodal, že neví o tom, že by s manželi byl ve městě někdy problém.

Podle lidí, kteří Jaroslava J. znali, se muž snažil obchodovat se starožitnostmi. Právě díky určitým znalostem z oboru se mu nejspíš podařilo nalákat svou oběť. Padesátiletý muž z Prahy byl totiž vášnivým sběratelem mincí a bankovek. Na Jičínsko vyrazil kvůli obchodu, místo toho na něj čekala kulka.

Po muži zbyla rodina a dvě nezletilé děti. Pátrání po něm bylo vyhlášeno poslední červencový den. Jeho život vyhasl ve vozidle vražedného páru.

Střílela šestadvacetiletá Petra J., zatím co její devětadvacetiletý manžel seděl za volantem. Ona totiž řidičák neměla. Mrtvé tělo poté pohodili do kukuřičného pole, kde ho našel náhodný kolemjdoucí.

Jak k vraždě u Lázní Bělohrad došlo
Před třemi týdny, kdy bylo náhodným kolemjdoucím nalezeno v poli torzo těla ve značném stadiu rozkladu, stáli policisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje a Jičínska před náročným úkolem. Tým kriminalistů začal na tomto komplikovaném případu pracovat „od nuly“, přičemž pachatelé měli dvoutýdenní náskok a měli možnost likvidovat stopy své trestné činnosti. Za nelehkou a dvaadvacet dní trvající prací celého týmu stojí zajištění dostatečného množství důkazů sloužících k prokázání viny a objasnění takto závažného zločinu vraždy. V úterý 5. září ráno byl zadržen manželský pár, který měl společným jednáním usmrtit muže, jehož tělo bylo nalezeno v poli u Lázní Bělohrad. Zvlášť závažného zločinu vraždy se měli manželé dopustit za účelem získání pár desítek tisíc korun, které muži odcizili po jeho usmrcení. Muž zemřel na následky střelného poranění.