Dcera pracující jako policistka se o ni sice starala, avšak nezajistila lékařskou pomoc. Soud ji zprostil obžaloby – zatím nepravomocně, protože státní zastupitelství může podat odvolání – přičemž soudkyně poukázala na lednový verdikt Ústavního soudu ČR. Ten konstatoval, že jestliže někdo zdravotnickou péči odmítá, právo na nedotknutelnost vlastní osoby má přednost. Jinými slovy: jeho vůli je nutno respektovat, pokud je člověk odmítající doktora dospělou a svéprávnou osobou.

Karel Kadlec.
S projednáváním šokující bouračky policisty soud musí počkat

Matce nosila jídlo i pití a starala se o hygienu

Právě to bylo podstatou posuzovaného případu: matka trvající na tom, že nechce do nemocnice, přivolání lékařské péče vytrvale odmítala. Na počínání dcery proto nelze pohlížet jako na trestný čin. Byť je lze hodnotit z různých hledisek a vnímat s nesouhlasem… Dcera zvyklá poslouchat a bezvýhradně podléhající matčině autoritě se prostě nezmohla na to, aby se jí postavila. Matce tak jen nosila jídlo i pití a starala se o hygienu. Záchrannou službu přivolala až poté, co zjistila, že matka nedýchá. Byť už předtím bylo zjevné, že se její stav zhoršuje.

Ukradená navigace
KRIMI MIX: Díky všímavému svědkovi spadla klec krátce po krádeži navigací

V případě odsouzení ve smyslu obžaloby by za ublížení na zdraví se smrtelným následkem mohl být ve hře trest odnětí svobody v trvání pěti až deseti let (i státní zástupce však v jednací síni navrhl uložení trestu pod spodní hranicí sazby, v rozpětí tří až čtyř let). Soudkyně Radkovská nicméně poznamenala, že v daném případě nebylo prokázáno, že by úmrtí matky bylo důsledkem jednání souzené dcery. Přikývla i na argument obhajoby, že nemůže obstát právní kvalifikace použitá v obžalobě: místo ublížení na zdraví by případně bylo možno dceru soudit pouze za neposkytnutí pomoci (za což hrozí maximálně uložení dvouletého trestu).