Okresní soud v Havlíčkově Brodě vynesl rozsudek nad čtveřicí zlodějů, kteří před třemi lety stačili na Vysočině a v jižních Čechách během čtyř měsíců, od března do června, ukrást celkem jedenáct traktorů tovární značky Zetor. Podle soudu šlo o zločineckou organizovanou skupinu, v níž měl každý člen svůj úkol.

Hlavou původně pětičlenného gangu byl podle soudu čtyřicetiletý třiadvacetkrát souzený recidivista Radim Nosek. Od soudu odešel s trestem na osm let a šest měsíců. Třináctkrát trestaný Jakub Šmoldas dostal sedm let a šest měsíců. Oba dostali trest jako souhrnný za předchozí trestnou činnost a odpykat si ho mají věznici s ostrahou. Šmoldase navíc čeká dalších šest let za předchozí maléry.

Další členku organizované skupiny Lucii Ludvíkovou poslal soud do vězení na tři roky. Také ona by si měla trest odsedět ve věznici s ostrahou. Bývalá Noskova manželka Jaroslava Nosková odešla jako jediná s podmínkou.

Brambory z Havlíčkobrodska na sebe vzaly podobu komiksových hrdinů.
Odrůdy brambor se změnily v komiksové hrdiny

Úplné doznání jí vyneslo tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Noskové pomohlo úplné doznání.
„O vině neměl soud pochyb, stejně jako o tom, že šlo jednoznačně o organizovanou zločineckou skupinu, v níž měl každý z obžalovaných jasně rozdělené úkoly. Navíc se všichni navzájem znali, pravidelně se stýkali a bydleli spolu,“ uvedla ve zdůvodnění soudkyně Hana Doubková. Gang byl původně pětičlenný.

Na lavici obžalovaných chyběl druh Lucie Ludvíkové a majitel odtahové služby Lukáš Lahoda. Jeho trestní stíhání muselo být v průběhu procesu zastaveno kvůli vážným zdravotním problémům. Soud bude zdravotní stav Lahody sledovat, a pokud dojde k jeho zlepšení, může být znovu souzen.

Úterní rozsudek zatím není pravomocný. Nosek, Šmoldas a Nosková si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Ludvíková, která se cítí nevinna, se na místě odvolala, stejně jako okresní státní zástupkyně Zdeňka Tománková. Ta totiž nesouhlasí především s uloženými tresty. V závěrečné řeči navrhla pro Noska a Šmoldase dvanáct a půl let vězení, pro Ludvíkovou šest a půl a pro Noskovou pět let nepodmíněně.

„Vzhledem k rozsahu trestné činnosti, k tomu, že šlo o zločineckou organizovanou skupinu, založenou právě za účelem krádeží traktorů, jejich sofistikovaný přístup i trestní minulost jsem toho názoru, že soud mohl základní trestní sazbu od tří do deseti let mimořádně navýšit o jednu třetinu,“ domnívá se Tománková. Kauzou se tak bude muset ještě zabývat Krajský soud v Hradci Králové.

Soudkyně Doubková ale tento návrh neakceptovala s přihlédnutím k polehčujícím okolnostem – doznání, lítost a spolupráce s kriminalisty na objasnění trestné činnosti i přispění k vrácení některých ukradených traktorů. Obhájci obžalovaných se v závěrečných řečech snažili soud přesvědčit, že se v žádném případě nejednalo o organizovanou skupinu, ale šlo o spontánní a nahodilé krádeže. Pochopení ale u tříčlenného senátu nenašli.

„Chtěl bych se omluvit všem poškozeným. Nebyli jsme žádná organizovaná skupina a moje žena o ničem nevěděla,“ řekl Nosek v závěrečné řeči. Šmoldas se také omluvil a žádal soud při rozhodování o trestu o shovívavost. Nosková setrvala na svém doznání: „Chtěla bych za vším udělat tlustou čáru. Ty tři roky pro mě byly dostatečným ponaučením.“ Jediná Ludvíková trvala na tom, že o krádežích nic nevěděla, a žádala zproštění viny.

Arménský velvyslanec na Vysočině.
Arménský velvyslanec pochválil studenty novoměstského gymnázia

Skupina bydlela v karavanech v Přísečně u Uhelné Příbrami na Havlíčkobrodsku, odkud vyrážela na zlodějské výpravy. Šmoldas s Noskem traktory tipovali, kradli a prodávali, Nosek měl rozdělovat utržené peníze. Nosková oba vozila na místo, Lahoda s Ludvíkovou měli poskytovat tipy na krádeže a přes vlastní odtahovou službu odváželi ukradené traktory.

Poslední traktor ukradli z 10. na 11. června 2014 soukromému zemědělci ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Krádež se jim ale nepovedla.

Nejprve se museli vracet pro vlastní baterii, protože v kradeném traktoru chyběla, a pak jim po cestě došla nafta. Následně byli policií zadrženi. Kromě traktorů ještě ukradli jednu dodávku, čtyřkolku, plynové lahve a také kulatinu v lese.