Opatrují unikátní kolekci skla, která vznikla z darů sklářů a obchodníků, jež měli zájem vystavit náročné a výjimečné zpracování svých výrobků. Starají se o bezkonkurenční sbírku, která se formovala od roku 1893 a která podává obraz o historii a vývoji sklářství v Lužických horách.

Navzdory tomu nemají lidé v Novém Boru a hlavně zaměstnanci zdejšího sklářského muzea správcovská práva, aby mohli se sbírkou nakládat. Město Nový Bor je zřizovatelem sklářského muzea a financuje jeho provoz, ale správcem novoborské sbírky je paradoxně Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

„Nechceme zdejší sbírky vlastnit, neboť patří ze zákona státu. Ale správcem sbírek je muzeum v Jablonci, což nám působí velké komplikace při práci se sbírkou i financováním její správy," popisuje Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru (SLK).

Pomáhají poslanci

Radnice proto nyní vyvíjí velké aktivity, aby došlo k úpravě zákona a tím se otevřela možnost převodu správcovství na město Nový Bor.

Městu v této věci pomáhají poslanci Václav Horáček a Jan Farský, díky nimž se už starosta Dvořák sešel s ministryní kultury Alenou Hanákovou a společně hledali řešení. S podstatou svého boje za sbírky seznámili Novoborští také krajskou radní Hanu Maierovou.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou se k záležitosti staví neutrálně. „Pro nás je to velmi složité. V případě Nového Boru vlastně zodpovídáme za sbírky, ke kterým nemáme přístup bez toho, aniž bychom museli žádat majitele objektu o umožnění vstupu. Nicméně respektujeme současnou legislativu, která převod sbírek neumožňuje," uvedla na dotaz Deníku Milada Valečková, ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Boj za správcovství sbírek v muzeích se podle novoborského starosty týká řady města a obcí v Česku. „Celá řada z nich má podobný problém. Na Českolipsku je ve stejné situaci i Kamenický Šenov. Správcovství sbírek v jeho muzeu mají také na starosti v Jablonci nad Nisou," doplnil Dvořák.

Problém se spravováním sbírek z Jablonce vznikl už před půl stoletím. V roce 1964 se totiž novoborské sklářské muzeum v rámci řízené centralizace stalo pobočkou jabloneckého muzea. Po roce 1989 Nový Bor usiloval, aby se muzeum vrátilo pod jeho správu. „Výsledkem byla hospodářská smlouva z roku 1991 o převodu správy majetku a řízení muzea. Později se ale ukázalo, že tato smlouva nikdy nenabyla platnosti v důsledku použití v té době již neplatného zákona," popsal Jaromír Dvořák.

Nový Bor na problém upozorňoval i v dalších letech a nakonec se v roce 2008 dospělo k současnému kompromisu, že město má muzejní sbírku zapůjčenou od státu. Teď ale bojuje za to, aby mohlo být jejím správcem.

Proč nepřijela ministryně

Ministryně kultury Alena Hanáková měla ve středu přijet na zakončení česko-polského projektu Oživení sklářské tradice. Vedení města s ní chtělo znovu jednat o sklářských sbírkách v muzeu. Jenže kontroverzní podnikatel Robert Uksa z Prahy jí poslal dopis o tom, že česko-polský projekt uctívá členy NSDAP a agenty StB a ministryně se zřejmě kvůli tomu omluvila. „Je to zlo, které nám brání ve vyjednávání," řekl na adresu dopisu starosta Jaromír Dvořák.