V letních měsících se u silnic nejen na Českolipsku ve velkém vyskytují prodejci borůvek. Mnozí lidé se nechají zlákat vidinou snadno získané suroviny do koláče, ale často si neuvědomují, jakým způsobem prodejci tento sortiment získávají.

„Samozřejmě to sbírám hřebenem, jinak bych se z toho musela zbláznit" lakonicky podotýká prodejkyně na odpočívadle za Zahrádkami. Borůvky prodává v půllitrových kelímcích za sedmdesát korun a v pětilitrových zavařovacích sklenicích za čtyři sta. Sama ani objem zmíněných nádob nedokázala sdělit. Její stánek rovněž postrádal označení provozovny.

Opodál stojící prodejce vyšší cenu hájil tím, že borůvky sbírá ručně. Otrhané lístečky v prodávaných lesních plodech jasně tvrdily opak.

Zákon

„Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí," říká lesní zákon ve svém devátém paragrafu. Lesníci sice provádějí namátkové kontroly, ale dokazování bývá často složité. Sami nemají problém s lidmi, kteří si sednou do borůvčí a kuličku po kuličce sbírají do sklenic. Horší jsou organizované nájezdy česačů s hřebeny, po kterých zůstane borůvčí v doslova dezolátním stavu.

„Většinou dopadneme ty na konci řetězce, většinou se jedná o otroky. Ti otrokáři, kteří je tam posílají a pak za ně inkasují peníze proklouznou," říká mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.

„Šla jsem se psem a v lese byly doslova davy česačů, kteří hrubě strhávali borůvky hřebeny, za nimi zůstávaly jen rozlámané keře," popisuje čtenářka Eva víkendovou procházku v okolí Zahrádek.

Těžké dokazování

Sběrači se brání tím, že zákon konkrétně nezakazuje hřebeny. To lesníci nepopírají, ale zároveň argumentují tím, že hřeben prakticky vždy poškozuje borůvčí, což už znamená porušení zákona. „Navíc bude těžko někdo sbírat pro vlastní potřebu denně kýble plodů," říká lesník Miroslav Hájek.

„Je velice subjektivní posuzovat míru poškození, pravda je taková, že když je hodně borůvek, bojujeme s tím hodně," podotýká mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová

Na CHKO si nepřijdou

V chráněných krajinných oblastech je zvýšená míra ochrany a proti sběračům tak často stojí i zákaz vstupu do lesa mimo vyznačené cesty. V běžných hospodářských lesích, jaké najdeme většinou na Českolipsku, jsou správci a policie prakticky bezmocní.

„Několikrát se nám podařilo například v Jizerských horách uspořádat úspěšný zátah ve spolupráci s policií, většinou se ale jedná o oblast se zvýšeným stupněm ochrany. V lesích na Českolipsku, kde je stupeň ochrany nižší nebo vůbec žádný, už jen čekáme, kdy borůvčí vůbec nebude," říká Eva Jouklová s tím, že v těchto měsících si lesníci nejvíce přejí, aby borůvky vůbec nebyly a nedocházelo k devastaci lesa.