Práce na střeše omezí provoz v muzeu, na druhou stranu se ale rekonstrukce stane další atrakcí, která by mohla přivést nové návštěvníky, řekl dnes ředitel Zdeněk Vitáček.

"Bude to náročné, protože se budeme muset přizpůsobovat tomu, jak se práce na střeše budou přesouvat," přiznal Vitáček, který přesto odmítl kvůli rekonstrukci muzeum na více než rok uzavřít. "Zažil jsem to v 80. letech, kdy se také střecha rekonstruovala, zavřeno tehdy bylo šest let a pak ještě dva roky trvalo, než k nám zase lidé našli cestu," řekl. Po této zkušenosti se rozhodl, že provoz i akce v muzeu udrží, i když si to vyžádá celou řadu změn. "Uzavřená bude od března třeba galerie, ale zase se budeme snažit nabídnout víc výstav v ambitu," uvedl ředitel.

Střecha muzea byla v havarijním stavu a do expozic zatékalo, opravu proto nutně potřebovala. Rekonstrukce začala už letos na podzim a hotova by měla být v polovině roku 2015. Přijde zhruba na 19 milionů korun. Nekvalitní řezaný šindel nahradí pálená taška bobrovka. Muzeum chce z rekonstrukce udělat pro návštěvníky další atrakci. "Místo, aby je oprava odradila, chceme je na ni přilákat, ukázat jim třeba, jak se vyměňuje střecha na takovémhle rozsáhlém areálu," řekl Vitáček. Vyžádá si to podle něj řadu organizačních opatření, protože stavba nesmí návštěvníky muzea ohrozit.

Českolipské muzeum sídlí v augustiniánském klášteře, který založil roku 1627 Albrecht z Valdštejna. Areál se postupně rozrostl o další objekty a svou definitivní podobu získal ve druhé polovině 18. století. Muzeum dnes patří k významným architektonickým památkám Českolipska. Založeno bylo v roce 1928, jeho přírodovědnou, historickou, archeologickou a kovářskou expozici si ročně prohlédne na 30.000 lidí. Vedle hlavní budovy kláštera má muzeum pobočky - Památník K. H. Máchy v Doksech, Víseckou rychtu v Kravařích a Bredovský zámeček v Jablonném v Podještědí. Předloni přibylo archeologické muzeum v bývalé šatlavě v České Lípě.