VYBERTE SI REGION

Chcete si pochutnat? Známe nej dobroty regionu

Liberecký kraj - Představujeme výrobky oceněné v soutěži Regionální potravina a Výrobek roku Libereckého kraje.

15.9.2014
SDÍLEJ:

BIO KOZÍ MLÉKO PASTEROVANÉFoto: Deník

Nad takovou hromadou jídla se musí olíznout snad každý. V soutěži Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje z odvětví potravinářství zemědělství letos zabodovaly jen ty nejlepší salámy, sýry, tvarohy, pečivo a pivo, které může region nabídnout.

V supermarketu však většinu z oceněných výrobků nekoupíte. Musíte pro ně do specializovaných prodejen, na farmářské trhy nebo přímo k výrobci. Mnoho vítězných lahůdek je čistě domácího původu a vyrábí se na malých rodinných farmách nebo podnicích.

Regionální výrobky.

V soutěži Výrobek roku Libereckého kraje zazářila svačinka od Jiřího Vrkoslava ze Zlaté Olešnice na Jablonecku. Tvaroh ochucený pažitkou a česnekem zvítězil nejen ve své kategorii soukromé farmy, ale vybojoval i absolutní vítězství. Porota v letošním 11. ročníku posuzovala 38 výrobků v osmi kategoriích.

Vliv na zdraví strávníka

„Každý výrobek hodnotíme podle devíti kritérií, jako je inovativnost, design, použité materiály, suroviny, způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka," vyjmenoval Josef Jadrný, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství, jehož resort soutěž připravuje.

Přihlásit se mohli jen zpracovatelé, farmáři a ekologičtí producenti se sídlem na území kraje. Soutěž má upozornit na kvalitní zemědělské a potravinářské výrobky z regionu a propagovat je i za hranicemi kraje. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne už dnes v rámci 12. ročníku Krajských dožínkových slavností v Semilech. Všechny oceněné výrobky tam budete moci ochutnat i zakoupit.

Titul Regionální potravina 2014 získalo šest výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. O značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 56 produktů od 21 výrobců. Přihlášené dobroty soupeřily v devíti kategoriích, ocenění si ale odneslo jen šest výrobků. Slavnostní vyhlášení výherců proběhne v pátek 3. října u příležitosti Dne regionálních potravin Libereckého kraje na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci.

Regionální potravina Libereckého kraje 2014

RACIO TRHADLO

JVS Semilská pekárna, Semily

Kategorie:

Pekařské výrobky včetně těstovin

Racio Trhadlo je 500gramový výrobek z RACIO těsta. Trhadlo se vyrábí na děličce, která těsto rozdělí na klonky, které se po upečení dají odtrhávat.

BIO KOZÍ MLÉKO PASTEROVANÉ

Josef Pulíček, Pěnčín

Kategorie:

Mléčné výrobky ostatní

Kozí mléko pochází z vlastního chovu koz. Na farmě v Pěnčíně u Jablonce nad Nisou jich je asi 500, jsou chovány v režimu BIO. Kozí mléko se vyrábí za dodržení přísných hygienických norem, je bohaté na bílkoviny a vhodné i pro osoby alergické na mléko kravské.

BIO OVOCNÁ ŠŤÁVA JABLKO S MUCHOVNÍKEM OLŠOLISTÝM

Jan Verich, Trávnice, Turnov

Kategorie:

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Jedná se o 100% BIO ovocnou šťávu bez přídavku cukru, vody nebo jakékoliv chemie. Pouze z důvodu uchovatelnosti je tepelně upravená. Ovocná šťáva pochází z jablek a muchovníku olšolistého, jehož bobule jsou šťavnaté a sladké.

ŠUNKOVÝ SALÁM RETRO

Folda, Raspenava

Kategorie: Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Špičková kvalita je dána především vysokým obsahem českého vepřového masa, přesně 95 procent. Šunkový salám RETRO se vyrábí podle poctivé normy z 50. let. Mimo masa obsahuje už jen směs koření, která mu dává výbornou chuť.

CIHLOVKA

Tomáš Pelikán, Železný Brod

Kategorie:

Sýry včetně tvarohu

Lehký nezrající sýr s obsahem 25 procent tuku v sušině. Je vyrobený z pasterovaného kravského mléka bez použití konzervantů a jiných chemických látek. Sýr má díky vakuovému obalu dlouhou dobu spotřeby, a to až 30 dní.

ČESKÝ MED Z PODJEŠTĚDÍ PASTOVÝ

Jiří Vomáčka, Liberec

Kategorie: Ostatní

Čistý přírodní produkt bez jakýchkoliv dalších přidaných látek. Pastování medu probíhá pomocí pravidelného míchání, díky kterému med získá formu pomazánky, která už nemění svou konzistenci. Velkou výhodou této úpravy medu je snadná roztíratelnost.

Autor: Iveta Piknová

15.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Do chřtánu vulkánu: geologové kopnou do sopky i příští rok

Cheb – Vyhloubit několik metrů dlouhou štolu a nechat veřejnost nahlédnout do chřtánu vulkánu. To je projekt, na kterém už několik měsíců pracuje Geofyzikální ústav Akademie věd v Praze. Geologové už dokonce část bývalé štoly z 19. století ve vyhaslé sopce Komorní hůrka vyhloubili. Nyní už je jasné, že projekt bude zdárně pokračovat i v příštím roce, kdy na něj Akademická rada Akademie věd věnuje dalších 200 tisíc korun.

Protikuřácký zákon má Kalousek za další regulaci živnostníků

Praha - Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek má dnes schválený protikuřácký zákon za další regulaci podnikání. Novinářům ve Sněmovně řekl, že za normálních okolností by pro normu hlasoval, dnes ale postupoval opačně kvůli tomu, že jde o další z regulačních opatření namířených kabinetem ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti živnostníkům. Sněmovní klub jeho strany neměl k hlasování stanoven jednotný postup.

Trump vybral za ministra práce šéfa fastfoodového řetězce

Washington - Budoucí americký prezident Donald Trump chce do čela ministerstva práce dosadit ředitele fastfoodového řetězce Andrewa Puzdera. Trumpův štáb to ve čtvrtek oznámil v tiskové zprávě. Puzder stojí v čele společnosti CKE Restaurants Holdings, na volební kampaň newyorského miliardáře přispěl v květnu částkou 150.000 dolarů (3,8 milionu Kč).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies