V posledních letech prostor postupně ožívá. Vzniklo zde italské lahůdkářství nebo specializovaná kavárna a bar. Největší zásluhu však na zalidnění prostoru mají farmářské trhy, které se zde od jara do Vánoc konají každý čtvrtek dopoledne.

„Západní část mého návrhu je vyhrazena konání farmářských, či jiných trhů, ale v důstojnějším a estetičtějším prostředí než jsou stávající různorodé stánky. Nová kamenná tržnice by svými loubími a krytými pergolami připomínala klasické prostředí tržnic přímořských států a umožnila by celoroční provoz," říká Miroslav Pavljuk.

Kolotoč

Architekt do svého návrhu zahrnul plno detailů, které by mohly zabavit návštěvníky města i potěšit jeho občany. Na náměstí by mohlo vzniknout dětské hřiště, zmenšený model města, venkovní galerie nebo časová osa mapující historické milníky. Do centrální části plochy zakreslil Pavljuk moderní fontánu a také třeba kolotoč.

„Je to takový zábavný detail, ale v zahraničí jsou podobné stálé atrakce oblíbeným doplňkem veřejných prostranství," podotýká Pavljuk.

Na omezené ploše Škroupova náměstí našel Pavljuk dokonce i místo malý amfiteátr pro otevřené koncerty a divadelní představení.

Parkování

Vzhledem k výčtu věcí, které by Pavljuk na Škroupovo náměstí umístil, je jasné, že pro auta, která dnes zabírají většinu plochy, by už moc místa nezbylo.

„Téměř by se vyloučil automobilový provoz, vjíždět by mohli jen zásobovací vozy a krátkodobě parkující rezidenti," říká Miroslav Pavljuk s tím, že pro auta rezidentů navrhuje opodál postavit parkovací dům, o kterém si povíme zase příště. Všechny návrhy, které Pavljuk ve svém volném čase nakreslil, můžete až do konce září vidět v galerii vedle restaurace v kulturním domě Crystal.