Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čokoláda by neměla chybět v žádné kuchyni!

Liberec - /GALERIE, ROZHOVOR/ Tři dny, nespočet výrobků z čokolády, muzeum, dětský koutek na Čokoládovém festivalu.

26.1.2015
SDÍLEJ:

ČOKOLÁDOVÝ FESTIVAL v OC Forum 2015. Třetí ročník.Foto: Deník/Hana Langrová

Čoko kebab, ovoce a čokoládová fontána, čokoládová polévka s wasabi oříškem, chilli con carne s hořkou čokoládou, bramborovo-tvarohové noky v pomerančové čokoládě, plněná vepřová panenka švestkami přelitá bylinkovou čokoládou s pečenými brambůrky a další netradiční dobroty vždy s čokoládou ochutnali Liberečané na třídenním festivalu v obchodním centru Forum v Liberci.

„Vařili jsme různá jídla. Zeleninu, lanýže, maso, paštiku. Do všeho jsme přidávali čokoládu. Zastávám názor, že čokoláda jde přidat prakticky do čehokoliv. Já osobně ji nemusím mít ve všem, ale podle toho, jak mi tu mizelo jídla pod rukama se najde hodně lidí, co si to užívají," vysvětlila kuchařka Michaela Čudová.

Čokoládová akce se konala v krajském městě již potřetí a tentokrát byl program značně rozšířený. Přibyl kulturní program, stánky, kuchařské show s netradičními recepty.

Návštěvníci si nostalgicky zavzpomínali u dnes již historických obalů od sladké pochoutky. Nebo si přečetli, proč je dobré jíst čokoládu.

6 důvodů, proč si dát čokoládu

1. Tuk v čokoládě neškodí lidského organismu.

2. Obsahuje mnoho minerálních látek.

3. Je zdrojem antioxidantů.

4. Po kvalitní čokoládě se netloustne.

5. Čokoláda dokáže navodit příjemné pocity.

6. Čokoláda nevyvolává další návaly chutí.

Rozhovor s Chrisem Delattre, hlavním pořadatelem Čokoládového festivalu

Nejčastěji vaříme z hořké čokolády. Někdy z bílé

O třetím ročníku Čokoládového festivalu povídal organizátor Chris Delattre z Francie.

Co všechno bylo na třetím ročníku Čokoládového festivalu k vidění?

Měli jsme tu celkem čtyři zóny: prodejní stánky, dětskou zónu, vařící koutek a muzeum čokolády s obaly a různými kuriozitami.

Co považujete za největší speciality?

Tak třeba čokopivo, fontánu, pralinky, čokoládové víno, čokokebab…

Čokoládové pivo? Tak to si nedokážu představit. Má to ještě vůbec něco společného s tradičním zlatavým mokem?

Určitě. Vaříme ho v broumovském pivovaru. Je velmi hořké a má čokoládovou příchuť.

Z jaké čokolády se nejvíce vaří?

Vaříme z 60procentní čokolády. Ale byl tu i recept s bílou.

Proč jste začal festival pořádat?

Chtěl jsem ukázat netradiční věci, co všechno lze dělat z čokolády. Lidé si často neuvědomují, co čokoláda je.

Vy tedy tvrdíte, že čokoláda jde kombinovat s čímkoliv?

Ano. Jde s ní ochutit cokoliv. Podle mě je důležité říci dětem, že existuje hrozně moc druhů dobré čokolády. Dnešní děti znají jen Milku.

Autor: Hana Langrová

26.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Donald Trump s Vladimirem Putinem
7 4

USA zostřily sankce proti Rusku. Trumpovi navzdory

Požár na jihu Francie
3

VIDEO: Jih Francie sužují požáry, z domovů a kempů vyhnaly tisíce lidí

AKTUALIZOVÁNO

Policie pátrala po dvou dětech z Brna, našla je na letišti v Budapešti

Čtrnáctiletý chlapec a jeho dvouletá sestra z Brna, kteří byli od úterý pohřešovaní, jsou v pořádku. Sourozence našla maďarská policie na letišti v Budapešti.

AKTUALIZOVÁNO

Na Jižní spojce se převrátil kamion, po nehodě začal hořet

/FOTOGALERIE/ Kolaps dopravy na Jižní spojce ve směru jízdy od Štěrbohol k Barrandovskému mostu způsobila ve středu ráno havárie kamionu, který před půl sedmou prorazil svodidla za čerpací stanicí pohonných hmot poblíž sjezdu na Strašnice.

Český fotbal táhne. Jde o levnou zábavu, prodraží ji až věrnost

/INFOGRAFIKA/ Koupí si dres a šálu, jezdí na každý mač a hltá sebemenší novinky. Zhruba tak vypadá prototyp oddaného fanouška, který žije jen pro fotbal.

Růst cen nemovitostí omezí jen doplňování nabídky na trhu, říká expert

/ROZHOVOR/ Lze zabránit růstu cen bytů, který vyhání lidi za město? „Ano. Například bychom se měli naučit ve městě lépe využívat mrtvá místa, takzvané deprimující zóny,“ doporučuje Aleš Rod, ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení