Více jak sto lidí si ve čtvrtek nenechalo ujít veřejné jednání ohledně budoucího směřování České Lípy.

Každý mohl vypíchnout problém města, který ho pálí a zároveň navrhnout možné řešení. Dobrovolníci mohli pomocí takzvaných myšlenkových map dále upřesnit výsledky průzkumu. Občané poukazovali nejvíce na špatné propojení autobusového a vlakového nádraží, nedostavěnou cyklostezku kolem řeky Ploučnice, málo parkovišť a dětských plácků, špatný stav divadla a některým dokonce chybí venkovní ledová plocha.

Veřejné debatě předcházel průzkum formou internetového dotazníku, který vyplnilo zhruba tři sta lidí. K tomu se připočítalo dalších 350 názorů, které na ulici sesbírali studenti Geografie a kartografice z Masarykovy univerzity v Brně jako součást školního projektu.

„Výsledky dotazníků teprve vyhodnocujeme," řekl Zdeněk Šilhan, zástupce společnosti Garep, která Strategický plán rozvoje města zpracovává.

Před pátou odpolední se začali scházet účastníci debaty do velkého sálu Kulturního domu Crystal. Přestože dost připravených míst zůstalo prázdných, účast byla pro přítomné zástupce města příjemným překvapením. „Ani v nejodvážnějších snech jsem si nepředstavovala, že bude plná téměř polovina tohoto sálu," řekla starostka České Lípy Romana Žatecká.

Sběr návrhů od občanů České Lípy a jejich následné přednesení. Firma zapracuje podněty do připravovaného návrhu Strategického plánu rozvoje města.Po nezbytných proslovech starostky města, zástupce společnosti a vedoucího projektu začal samotný průzkum mezi zúčastněnými občany.

Na sále byli připraveni oni brněnští studenti u čtyřech stolů, z niž každý byl vyhrazen konkrétnímu okruhu témat. Jednalo se o dopravu a technická infrastrukturu, školství a služby, zeleň a veřejná prostranství a nakonec život ve městě.

Lidé se volně pohybovali mezi jednotlivými stanovišti a diktovali přítomným zapisovatelům své postřehy a navrhovaná řešení.

Nakonec všechny návrhy Zdeněk Šilhan přečetl a občané v sále se tak mohli přesvědčit, že z více jak stovky lidí musejí statisticky vzejít i dobré připomínky.

„Každý měl možnost vybrat si jednu, dvě nebo třeba všechny čtyři oblasti a sdělit městu, co ze svého pohledu považuje za problém a jaké řešení mu navrhuje. Z toho, co zaznělo, vznikla opravdu celá škála zajímavých podnětů a nápadů. Je to pro nás velmi důležitá zpětná vazba, co je pro občany důležité. I když některé nejsou strategickou záležitostí města. Například stavba obchvatu silnice I/9, na kterou všichni čekáme, ale její realizace je plně v režii státu," podotkl místostarosta Juraj Raninec. Zároveň dodává, že si poctivě zaznamenal také ty podněty, které se dají řešit okamžitě a nepatří do dlouhodobé strategie.

Co bude dál?

„Teď přijde na řadu zpracování návrhové části, kam budou zapracovány hlavní rozvojové cíle pro následující sedmileté období. S jeho obsahem se bude moci opět seznámit veřejnost na dalším veřejném projednání, které s městem plánujeme na říjen," dodal Zdeněk Šilhán ze společnosti Garep.

Celkově se jedná o zajímavý projekt. Každý si mohl říct to svoje a je nutné ocenit, že se lidé zdrželi osobních útoků a většina návrhů byla věcná.

„Nepamatuji si, že by tu za minulých vedení města proběhla obdobná akce. Moc se mi líbí, že to zpracovává cizí firma a že jsou napojení na tu vysokou školu. Obor jsem také studoval a vím, že oni dokáží ty data uspořádat do správné podoby," říká občan České Lípy Ondřej Víteček.