Řidiči projíždějící Českou Lípou by měli být podrobeni dalším policejním kontrolám, zda dodržují sníženou rychlost při projíždění přes provizorní most nad Moskevskou ulicí. Hluk ze stavby mostu, na který si lidé stěžují, by se měl utišit i díky dalším opatřením zhotovitele. Omezí to však znovu provoz.

Opravy mostu na silnici I/9 odstartovaly začátkem května. Provoz na provizorním mostě i na objízdných trasách je klidnější, než se čekalo, radnici však zaplavily stížnosti na hlučnost od lidí žijících v okolí.

„Když jsme si přišli poslechnout, co se kolem stavby děje, dala jsem jim za pravdu. Hluk byl nesnesitelný hlavně v případech, kdy provizorní most přejížděly kamiony a zvlášť když jely větší než povolenou rychlostí. Rozhodla jsem, že musíme vyzvat zhotovitele, aby hledal možnosti, jak hluk zmírnit. Kromě toho bude nutná i větší kontrola rychlosti na mostním provizoriu ze strany Policie ČR," říká českolipská starostka Romana Žatecká.

Kvůli hluku z mostu se vedení města rozhodlo jednat s investorem a zhotovitelem stavby. „Stavebníci se o víkendu pustili do odpružení provizorní mostní konstrukce a výměny pojezdových povrchů a dnes budou úpravy pokračovat," doplnila místostarostka Alena Šafránková.

Kvůli úpravám bude dnes uzavřena Moskevská ulice, a to v době od 18 do 22 hodin. „Už nyní je hluková zátěž nižší. Až budou vyměněny všechny pojezdové povrchy v celé délce mostovky, bude to ještě lepší," míní místostarostka. Zároveň však upozorňuje, že hluk bude únosný jen v případě, když řidiči budou striktně dodržovat sníženou rychlost.

Policie ČR v této souvislosti slíbila, že bude pokračovat v dopravních kontrolách zaměřených na rychlost vozidel.

Policisté u mostu již hlídkovali, když stavba začala. A řidiči se nechovali zrovna zodpovědně. „Během jediného dopoledne ignorovalo světelné signály semaforu patnáct řidičů. Za to na pokutách zaplatili 6 700 korun," sdělila dříve policejní mluvčí Ivana Baláková.

Interval semaforu, který dopravu v úseku řídí, je přitom dlouhý a nedochází k větším zdržením ani kolonám.