VYBERTE SI REGION

Kdo získá titul Nejlepší marmeláda Českého ráje?

Turnov - Máte rádi marmeládu nebo ji dokonce sami vyrábíte? Tak byste dnes rozhodně neměli chybět v Hotelové škole v Turnově!

14.9.2014
SDÍLEJ:

Pekárny a cukrárny Mikula připravují akce pro veřejnost často. Snímek z pokusu o zápis do Guinnessovy knihy rekordů při tvorbě řetězu z preclíkůFoto: Pavel Charouzek

Právě zde se od 9.30 uskuteční klání O nejlepší marmeládu Českého ráje! Akci pořádá Pekárna a cukrárna Mikula společně s turnovskou hotelovkou. Ve dvou kategoriích se o titul utká na padesát marmelád.

Vaše jazýčky tak budou moci ochutnat z tradičních i speciálních vzorků. Vedle jahodové či ostružinové marmelády tu soutěžící představí levandulovou či cibulovou směs. Chybět nebude doprovodný program ani soutěže o zajímavé ceny. Jak bude vše dnes probíhat, prozradil hlavní organizátor, Jiří Mikula.

Proč jste se rozhodl uspořádat společně s Hotelovou školou v Turnově soutěž O nejlepší marmeládu Českého ráje?

Ke sladkému pečivu, jako je například kobliha či koláč, marmeláda neoddělitelně patří. Osobně kladu ten nejvyšší důraz na kvalitu všech surovin od svých dodavatelů, marmelády nevyjímaje. Jako pekaře a podnikatele mě také zajímají aktuální kulinářské trendy. Lidé se navíc v posledních letech vrací k domácí výrobě této pochutiny.

Inspiraci jsem získal od své ženy, která marmelády často vyrábí a jsou vždy originální. Co se týče spoluorganizátora, zde jsem měl jasno hned od samého začátku. Hotelová škola v Turnově má dlouholetou tradici a vynikající pověst. Rád vidím, že mají mladí lidé vztah ke svému oboru, že je baví a naplňuje.

Jakou účast očekáváte?

Máme stanoven limit padesáti soutěžících, a to z důvodu zajištění objektivnosti rozhodčích a degustátorů, včetně veřejnosti. Každý z účastníků měl možnost přihlásit 3 marmelády. Aktuálně máme registrováno 46 vzorků (rozhovor vznikl před oficiálním ukončením přihlášek pozn. red.) a některé z nich jsou doopravdy zajímavé. Porota i návštěvníci ochutnají jak klasiku, tak i takové majstrštyky jako dýňovou nebo kávovou marmeládu.

Co na soutěžící a návštěvníky čeká, co mohou vyhrát?

Soutěžit se bude hned ve dvou kategoriích „Cena odborné komise" a „Cena veřejnosti". Vítěz té první se navíc stane držitelem titulu Nejlepší marmeláda Českého ráje. Hrajeme o víkendový pobyt pro dva v luxusním hotelu Leonardo v samém centru historického Českého Krumlova a dále pak poukázky na odběr pečiva Pekárny Mikula v hodnotě 6000 korun.

Ti, kteří na akci dorazí jako diváci či se zúčastní hlasování, rozhodně zkrátka nepřijdou. Máme připraveny soutěže, výtvarné dílničky pro děti, hudbu a možnost zakoupení občerstvení. Příchozí určitě nepohrdnou ani osvěžením v podobě koktejlů, které připraví studenti školy. V rámci prodeje pečiva na lidi čeká i retro překvapení.

Kdo zasedne v odborné porotě?

Za Pekárnu a cukrárnu Mikula to budu já, dále pak zástupci Hotelové školy Turnov, spolumajitelka restaurace Ábelův Mlýn v sousedních Dolánkách, zástupce Regionálního produktu Českého ráje, PR agentury Parliamo a další odborníci.

Jak bude probíhat hodnocení?

U odborné poroty je to vcelku jasné. Všichni porotci musí ochutnat každý registrovaný vzorek. Své hodnocení pak zapíšou do záznamového archu. Co se veřejnosti týče, u každé marmelády bude tubus, do něhož budou lidé házet kuličky, které obdrží u vstupu. Ta marmeláda, která bude mít plnější tubus, vyhrává.

Vaše akce jsou v Turnově oblíbené a hojně navštěvované, připravujete nějaké další?

Určitě. V sobotu 4. října chystáme již druhý ročník Koulení chleba ve Struhách. Letos máme připraveno více soutěžních disciplín včetně vyžití pro ty nejmenší, hudbu i občerstvení. Chybět samozřejmě nebude ani známá osobnost. Vloni se osvědčil v roli soutěžícího výškař Jaroslav Bába, letos máme připraveného také atleta, bývalého desetibojaře světové extratřídy (mimo jiné prvního pokořitele magické hranice 9000 bodů a olympijského vítěze), nyní golfistu a moderátora TV PRIMA Romana Šebrleho.

Loni jsme s Koulením chleba zaznamenali velký úspěch a letos máme spoustu nápadů, jak akci ještě zlepšit.

Jak se vám v Turnově?

Celý život žiji v Turnově a v jeho blízkém okolí. Tudíž mi není jedno, co se zde děje, jak se v Turnově žije, jak se město stará o lidi či jak hospodaří. Rád bych promluvil do oblasti podpory sportu, především mládeže. Moje pekárna často přispívá materiálními dary sportovním klubům a oddílům. Obzvláště těm, které se starají o děti. Sám jsem otcem pěti ratolestí a oceňuji práci těch, kteří se dětem věnují.

Autor: Redakce

14.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chrám chmele a piva v Žatci
5

Další krok na cestě do UNESCO: Česká republika nominuje Žatec

Michal Pavlata.
5

Zemřel herec, dabér a publicista Michal Pavlata

Konec twitteru na vnitru. Zaměstnanci retweetnuli nelichotivé foto z inaugurace

Americké ministerstvo vnitra dostalo pokyn uzavřít všechny své twitterové účty poté, co na jednom z nich jeho zaměstnanci retweetnuli nelichotivé porovnání fotek z inaugurace exprezidenta Baracka Obamy a nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. 

AKTUALIZOVÁNO

Příliš mnoho lidí! Průvod ve Washingtonu byl zrušen, mnozí i tak vyrazili

Organizátoři dnešní manifestace za práva žen ve Washingtonu zrušili kvůli masové účasti průvod od Kongresu k Bílému domu, mnozí lidé se ale i tak vydali na pochod. K cestě si vybrali nejen oficiální trasu, ale také všechny další ulice, kterými je možné od Kongresu k sídle prezidenta Spojených států dojít. Odhaduje se, že do hlavního města USA přijelo přes 500.000 lidí.

Kde nejlépe platí cizincům? Ve Švýcarsku. V Česku nemají smysl pro humor

Vyplatí se pracovat v zemi mléka, čokolády, hodinek, farmaceutických koncernů a bank. Zejména pokud pracujete pro poslední dva zmíněné obory. Nikde jinde na světě nedostanete jako cizinec větší plat, uvedla banka HSBC. V ČR panuje příliš formální pracovní kultura bez prostoru pro legraci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies