Výpověď smlouvy o nájmu nemovitostí mezi městem Liberec a Sportovním areálem Ještěd. Jeden z bodů Rady města, který teď radní schválili. I když to podle názvu vypadá, že městská organizace, která se stará o provoz sportoviště na Ještědu šmahem končí, zdaleka to tak není. „Výpovědní lhůta je šest měsíců a spíš jde o preventivní opatření pro případ, že bychom se rychle dohodli se společností TRM, že areál převezme. Abychom pak tedy záležitosti kolem pronájmu zbytečně neprotahovali, vypověděli jsme SAJ smlouvu, přičemž výpovědní lhůta se dá zkrátit nebo výpověď zcela zrušit podle toho, jak jednání dopadnou," vysvětluje primátor Liberce Tibor Batthyány.

Ten dnes také míří do Prahy na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby se ujistil, že záměr města pronajmout areál soukromému subjektu není s ničím v rozporu. „Pořád se točíme kolem toho, že do modernizace Ještědu přitekly v rámci MS 2009 státní dotace. A platí tam doba udržitelnosti 10 15 let, po kterou není možné s tím majetkem volně nakládat. Jednáme o tom už několik měsíců s ministerstvem školství, které dotaci poskytlo a zdá se, že je to na dobré cestě. Ostatně i případný nový nájemní vztah s TRM musí ministerstvo posvětit," řekl Batthyány.

NEUDRŽITELNÝ STAV

Slovenská společnost Tatry Mountain Resort (TMR) by měla sportoviště na Ještědu získat do pronájmu, respektive pachtu, na 25 30 let.

„Kromě sjezdovek, vleků, pozemků a dalších nemovitostí, které tam patří městu, by měli dostat i skokanské můstky. Pokud jde o areál ve Vesci, který spadá pod Sportovní areál Ještěd, tak o ten zájem nemají, ten by zůstal městu," dodal primátor. Že se bez silného investora Ještěd neobejde, je jasné asi každému. Kosmetické úpravy tu moc nepomohou. TRM hodlá v průběhu let zainvestovat do

areálu víc než půl miliardy a navíc by měl převzít i finanční závazky SAJ, které se pohybují v řádech desítek milionů Kč. Dokud ale nebude jasné, že si s městem plácnou, nechtějí Slováci nic komentovat. Přesto se ozývají hlasy, že by případnému pronájmu měla předcházet veřejná debata, a to nejen o rozšiřování sjezdovek a nových lanovkách. I samotný SAJ má rozpracováno několik variant budoucího vývoje. Tedy nejen otázku pronájmu, ale i co bude, když pronájem nedopadne.

„Při současných trendech v lyžování, úzkých profilech sjezdovek a nedostatku ubytovacích kapacit je možnost rozvoje lyžování buď zásadní investice, tedy něco, co plánuje TRM, nebo zaměření se na letní sezónu a rozšíření letních aktivit na Ještědu," uvedla předsedkyně SAJ Zuzana Kocumová.

„Další možností je, že si jako město řekneme, že v případě špatné zimy budeme dávat do areálu peníze na udržení chodu jako službu občanům Liberce a okolí. Možností je tedy několik," pokračuje Kocumová, podle které teď město stojí před strategickým rozhodnutím. Podle primátora je ale forma pronájmu finančně silnému subjektu tím nejlepším řešením.