„Spis je nyní na státním zastupitelství a bude záležet na posouzení státního zástupce, zda odložení případu potvrdí nebo v něm bude chtít pokračovat," uvedla Knopová. Podle ní se nedá odhadnout, kdy by mohl státní zástupce rozhodnout. „Žádné lhůty tam nejsou, spis je ale velmi obsáhlý," dodala.

Marcela Pavelková provozovala cestovní kancelář velmi krátce, podle živnostenského rejstříku měla koncesi od poloviny března loňského roku. Její BG Travel se specializovala zejména na dovolené v Bulharsku. Úpadek vyhlásila loni 5. července. Na svých internetových stránkách uvedla, že důvodem jsou ekonomické problémy vzniklé nekorektním jednáním bulharských obchodních partnerů. V té době měla CK v zahraničí 294 klientů, o jejichž návrat se musela postarat pojišťovna. Další stovky lidí měly za skoro tři miliony korun zakoupené zájezdy, ale nikam neodjely. „Navíc kvůli brutálnímu podpojištění cestovky a špatnému zákonu o podnikání v cestovním ruchu své peníze zatím nedostali zpět," řekl dnes Jan Kratochvíl z Občanské iniciativy Stop krachům cestovek.

Pojišťovna Generali, u níž byla CK pro případ úpadku pojištěna, totiž odmítla vyplatit náhrady za neuskutečněné zájezdy. Jako důvod uvedla nedostatečný limit pojištění, který si u ní kancelář sjednala. Limit pojistného plnění byl pouhých 120.000 Kč, jen náklady na návrat bezmála 300 klientů kanceláře ze zahraničí tento limit vysoko překročily. Podle insolvenčního návrhu, který pojišťovna na Pavelkovou loni v září podala, na návrat klientů BG Travel vynaložila pojišťovna bezmála 542.000 korun. Soud zatím o způsobu řešení insolvenčního řízení vůči Pavelkové nerozhodl.