Obhájkyně obžalovaných Klára Samková přehodnotila svůj původní návrh a jednání probíhá za zavřenými dveřmi s tím, že mladiství si veřejné líčení nepřejí. Do soudní síně smějí pouze takzvaní důvěrníci, které si pětice obžalovaných vybrala. Důvěrníci jsou nejčastěji členové rodiny.

Soudkyně Eva Drahotová nařídila jednání také na čtvrtek a pátek. Čtyři z pěti obžalovaných, kteří vloni 7. srpna napadli hosty baru Pivní pomoc a tři z nich vážně zranili, zastupuje známá pražská advokátka Klára Samková. Podle ní ale případ tento týden určitě neskončí.

„Očekávám, že rozsudek padne nejdříve před Vánocemi. Nyní budou probíhat výslechy, v dalším stání po několika týdnech přijdou na řadu videozáznamy, a to může přinést další výslechy," nastínila Klára Samková.

Těžkooděnci v síni

Ta původně chtěla, aby bylo jednání veřejné. „Ten návrh podáme," avizovala ještě v úterý odpoledne Klára Samková. Podle zákona ale jednání mělo probíhat za zavřenými dveřmi. Důvodem je, že dva z obžalovaných jsou mladiství. „Takzvaná ochrana mladistvých je v tomto případu kontraproduktivní. Kolem celé kauzy je hodně dezinformací, nejrůznějších politických vyjádření bez znalosti spisu, že to ve finále mladistvé poškodilo víc než možné veřejné líčení," vysvětlovala v úterý Klára Samková.

Třídenní jednání budou provázet přísná bezpečnostní opatření. „Přímo v soudní síni budou stoprocentně zajištěná," doplnila mluvčí Krajského soudu v Liberci Marta Pražáková. V soudní síni dohlížejí od začátku jednání těžkooděnci. Policisté s přistavenými antony hlídají také před budovou soudu a v blízkém okolí.

Na začátku mačetového útoku byl konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy, nato ji mladíci měli začít vulgárně urážet.

Hosté se servírky zastali a mladíky vyvedli. Krátce poté vtrhla do baru pětice Romů s mačetami a obušky. Po jejich několikaminutovém řádění zůstali na zemi ležet tři zranění muži.

Dlouhé čekání na soud

Čtyřem z pěti útočníků hrozí 15 až 20 let za mřížemi nebo až výjimečné tresty. Čelí obvinění ze zločinu vraždy ukončeného ve stadiu pokusu. Třem z obviněných rovněž přitíží, že útok spáchali na dvou a více osobách. Poslední z pětice obžalovaných se bude zpovídat z výtržnictví a může za mřížemi strávit 5 až 12 let.

„Jsem rád, že jsme se po téměř roce a půl dočkali soudu. Odmítám to, že tak dlouhá doba byla nutná kvůli dostatečné přípravě. A zároveň věřím, že tak dlouhá doba nebyla záměr, aby se zapomnělo na některé skutečnosti celého případu," uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák s tím, že soud ukončí celou kauzu, která z Nového Boru udělala synonymum pro mačetový útok.

Ten neočekává, že by probíhající soud vyvolal mezi lidmi ve městě pozdvižení jako prvních pár měsíců po útoku. V reakci na něj tehdy svolaly matky z Nového Boru pokojnou demonstraci, na níž více než tisíc lidí odsoudilo násilí. Do sklářského města ale přivedl i příznivce Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS).

Strana ve městě uspořádala pochod a shromáždění. Na bezpečnost v ulicích také několik měsíců museli dohlížet policisté z pořádkové jednotky. Život v Novém Boru se postupně vrátil do klidných kolejí.