Díky odstěhovaným ale celkový počet obyvatel klesl o 176 lidí.

V celém Libereckém kraji ubývá obyvatel už čtvrtý rok. Zatímco v letech 2010 až 2011 bylo ale hlavní příčinou poklesu počtu obyvatel stěhování, letos kraj ztrácí lidi přirozenou cestou. Za šest měsíců zemřelo o 69 lidí víc než se jich narodilo.

Jediným okresem, který obyvatele neztratil, je Liberecko. Narodilo se tam o pět lidí víc, než jich zemřelo, dalších 160 nových obyvatel získal region stěhováním.

Českolipsko ztrácí a Liberecko získává na počtu obyvatel především kvůli pracovním nabídkám. Lidé míří do krajského města, kde mají větší možnost uplatnění. Naopak na Českolipsku se nezaměstnanost drží na nejvyšší příčce v kraji.

Semilsko vymírá

V Libereckém kraji se za prvních šest měsíců letošního roku narodilo 2235 dětí, o osm méně než ve stejném období loňského roku. Zemřelých naopak přibylo. Zatímco v prvním pololetí loňského roku v kraji zemřelo 2203 lidí, letos už jich bylo 2304. Přirozenou cestou kraj ztratil 69 lidí, i statistiky tak dokládají že "babyboom" definitivně skončil.

Nejvýraznější přirozený úbytek obyvatel zaznamenali statistici na Semilsku, tam to ale není ničím překvapivým. Region stárne a dlouhodobě obyvatele ztrácí, na konci června tam žilo 74.519 lidí, což bylo o 44 méně než na začátku roku. Semilsko už léta pomalu vymírá.

Za první pololetí letošního roku se v regionu narodilo 349 dětí, zemřelo ale 432 lidí. Přirozenou cestou tak Semilsku ubylo 83 obyvatel. Situaci zlepšilo stěhování, kterým region získal 39 nových obyvatel. Lidé míří hlavně na Turnovsko, kde je dost práce.