Více než dvě stě lidí se v Děčíně zatím připojilo k události „V Děčíně nás prý dalajláma nezajímá…", která vznikla na sociální síti facebook.

Skupinu založil Jan Šmíd, jehož k tomu vyhecoval právě Jaroslav Foldyna. Ten měl pro Parlamentní listy údajně říct, že „prošel ulicí 
v Děčíně a nikoho tady nezajímá to, jak se staví Česká republika k dalajlámovi".

Foldyna tvrdí, že byl jeho výrok o tibetském duchovním vůdci zkreslený.

„Nemám v nejmenším v úmyslu jakkoli polemizovat o duchovním rozměru, který Dalajláma hlásá. Nemám ani nejmenší chuť jej politizovat. Já budu rád, když se i tohle téma bude diskutovat, ale dělat z jednoho titulku závěry, je mrzuté," uvedl děčínský poslanec.

„Naše akce nemá být žádnou konfrontací s panem Foldynou. Neměla by být primárně ani o dalajlámovi nebo buddhismu. Jde více o myšlenky a morální postoje, které dalajláma zosobňuje, protože jsou to ideály, které nás spojují. Ve světle událostí posledních týdnů, ale nejen jich, mám totiž pocit, že hrubiánství, lež a rozdělování společnosti, které jsou nám prezentovány některými „autoritami", jsou stále více slyšet," říká organizátor akce Jan Šmíd.

Jan Šmíd věří, že v Děčíně je dost lidí, kteří s Dalajlámou sympatizují.

Den setkání zvolil na 17. listopad i proto, že si Česko bude připomínat 27 let od sametové revoluce v listopadu roku 1989, kterou symbolizovaly právě tyto hodnoty. Lidé by se v Děčíně měli sejít na Husově náměstí – začátek akce je plánován na 18. hodinu, konec pak na 20. hodinu.

Tibetský duchovní vůdce navštívil Česko před několika dny – a rozdělil českou politickou scénu. Na přednášce v pražské Lucerně poděkoval Čechům za jejich podporu Tibetu. Podle něj je důležitá pro Tibeťany i pro ideál nenásilného řešení tibetské otázky. Zároveň ale připomněl, že se už před pěti lety vzdal politických funkcí a nyní se zasazuje jen o ochranu tibetské kultury a životního prostředí.

Dalajláma připomněl, že už při jeho pondělním přivítání v Praze přišla na Hradčanské náměstí zhruba tisícovka lidí podporujících Tibet.

„Jsem za to vděčný a vážím si toho. Je to důležité nejen pro šest milionů Tibeťanů, ale pro celý svět, pro ideál nenásilí," řekl. Zdůraznil, že nenásilné řešení situace v Tibetu, který ovládá Čína, je jediné možné.

Podpory se dočkal i na Děčínsku, kde se o víkendu v Dolní Poustevně konal již 18. ročník Festivalu free Tibet.