Ani po dvou výběrových kolech nemohou některá města na Českolipsku sehnat kvalitní strážníky. Od začátku roku se to podařilo jen v Ralsku.

Problém s nedostatkem městských strážníků nastal po Novém roce, kdy museli řady obecních policií opustit lidé bez maturitní zkoušky. Nejen kvůli novele zákona prořídly řady městských strážníků především v Doksech. Doplnit je radnice chtěla stihnout do léta, kdy začíná hlavní turistická sezona. Tak se ale nestane. „Do druhého výběrového řízení se nám přihlásilo pět lidí, z nich jsme vybrali tři, bohužel ani jeden z nich neprošel přes psychologické testy," říká Josef Pavinský, místostarosta pověřený řízením městské policie v Doksech.

Nových posil by se měli v Doksech dočkat spíše až ke konci roku. Přes léto jim s pomůže spolupráce se státními policisty, kteří mají v Doksech služebnu. Město u Máchova jezera aktuálně potřebuje dva nové strážníky a radnice vypsala už třetí výběrové řízení.

Stejná je situace v Kamenickém Šenově. I tady běží už třetí kolo hledání strážníků. Tady musí vzniknout celá městská policie od základů, neboť dosud nefungovala. „My sháníme tři strážníky do svých řad, doufám, že tentokrát už nám to vyjde a budeme moci městskou policii u nás v Šenově založit," doufá starosta Kamenického Šenova František Kučera.

Jediným z měst, kde je počet strážníků po krizi již stabilizován, je Ralsko. „My jsme sháněli jednoho strážníka a dva asistenty prevence kriminality, obě pozice se nám povedly zaplnit a nyní jsme ve stavu dostačujícím," říká velitel Městské policie v Ralsku František Procházka.