Kamery jsou dožilé, a když se některé nahradí novými, tak je v systému problém s jejich kompatibilitou," uvedl primátor Tibor Batthyány. Smyslem obnovy kamer po městě přitom není jen samotná výměna snímacího zařízení, ale také rozšíření možností, jak nový systém využít tak, aby upozorňoval i na problémy v dopravě po městě.

Liberec patřil mezi první města v zemi, která kamerový systém zavedla. Vznikl na konci 90. let jako analogový, digitalizovaný je od roku 2004. „Už potřebuje výměnu. Chceme, aby se posunul někam dál, aby byl v uvozovkách inteligentnější, aby měl nové funkce, které současný systém neumožňuje," řekl ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík. Systém by tak měl nově rozpoznávat kradené poznávací značky aut nebo tváře hledaných lidí.

CHYBÍ U ZOO

Strážníci využívají kamery zatím jen v rámci prevence kriminality. Modernizace by měla umožnit jejich propojení s dalšími složkami záchranného systému a to jak s rychlou zdravotní službou, tak třeba s hasiči v rámci protipovodňových opatření při sledování hladiny Nisy. Podle primátora by mohly být kamery napojené i na výstražný systém, který chce vytvořit Ředitelství silnic a dálnic při rekonstrukci tunelu na průtahu městem. „Pokud by se cokoliv stalo na trase, včas by se to dozvěděli ti, co přijíždějí od Chrastavy nebo z druhé strany," zmínil Batthyány.

V současné době tvoří kamerový systém 30 pevných nebo otočných kamer. Po dokončení by se měl jejich počet zvýšit na 38. Některé lokality jako například botanická zahrada nebo ZOO, kam chodí spousta lidí, pod dohledem nejsou.